Úton útfélen: Otthontalan háziállatok


Arra a megállapításra jutottam, hogy Törökországban nemcsak Isztambul van tele kóbor macskákkal. Itt, a fővárosban is látunk legalább egy tucat elveszett, kitett vagy az utcán született kisebb-nagyobb cicát az esti sétáink folyamán. Ezek egyikét sikerült lencsevégre kapnom még régebben.

Kóbor macska Törökországban

Sokan tesznek ki ivóvizet az utcára, és a napi betevő is biztosítva van az itteni szemétszállítási „rendszernek” köszönhetően. Azt mondanom sem kell, hogy jó pár állatvédő szervezet is foglalkozik a témával – legfőképp a facebookon. A kóbor állatok többsége nagyon kedves és szép tiszta, de azért mindenhol akad egy-egy legyengült, beteg és vadabb jószág is.

Úgy tűnik, hogy az utcai macskák szaporodásának jelenleg semmi és senki nem szab határt, mert nagyon kevesen fektetnek időt, energiát vagy pénzt még a saját háziállataik ivartalanításába is, nemhogy egy gazdátlan jószágéba. Ennek jelenlegi ára egyébként kb. 50 és 150 török líra között van.

Manapság sok kóbor kutyafülben lehet látni azonosítót, de azt nem nagyon hiszem, hogy az önkormányzat figyelmet fordít az állatok egészségügyi problémáinak orvosolására. Remélem, hogy ez a közeljövőben majd változni fog. Addig is mi megtesszük, ami tőlünk telik.

Kóbor macska Törökországban

Kóbor macska Törökországban

Kóbor macska Törökországban

Kóbor macska Törökországban

Szerinted? Szólj hozzá Te is!