Elérkezett az idő egy kis szemétkedésre


Amikor először jártam Törökországban, rögtön feltűnt, hogy nem nagyon vannak kukák az utcákon. A helyiek nyugodt szívvel dobálják az út mellé a szemetet, én meg sokszor több száz méteren át szorongatom az üres vizesüveget.

Ami a háztartási hulladék elszállítását illeti, azt is kényelmesen oldják meg Ankarában. A nap folyamán egy zacskóba gyűjtik a melléktermékeket, amit aztán a házmester felkap az ajtók mellől, és kitesz a járda szélére. A kupacok a vendéglátóhelyek mellett néha elérik a méteres magasságot is. Késő este aztán jönnek a kukások, hogy összeszedjék azokat. Ebben az időszakban lehet látni sok “gyűjtögetőt” is, akik az útszéli szemétdombokat vizsgálva műanyagra, papírra vagy épp kidobált bútorokra vadásznak.

Ankarai közszolgáltatások - Szemétszállítás

Ennek a módszernek persze megvannak az árnyoldalai is. A szép nyári estéken például „rohadtul” erőteljes szag terjeng az utcákon, ami a szemét elszállítása után sem tűnik el nyomtalanul. A kupacokat sokszor feltúrják a kóbor állatok is. Azt sem árt észben tartani, hogy a Ankarában gyakoriak a csótányok és a rágcsálók.

Azért az is érdekelne, hogy hogyan működik a szemétszállítás Isztambulban, vidéken vagy a nyaralókörzetekben. Akinek van erről infója, nyugodtan hagyjon egy megjegyzést.

Elérkezett az idő egy kis szemétkedésre” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Hát, sajnos itt Diyarbakirben azt lehet mondani, hogy a város bizonyos része szó szerint a saját szemétkupaca tetején él. Persze, van szervezett szemétszállítás, de az nem hatja meg őket…Mindenfelé szétszórt szemét, szemeteszsákok kihajítva, építési törmelék és ezek között a szutykos kölykök önfeledten fociznak vagy játszanak… Döbbenetes látvány időnként.

 2. Igen, láttam Ankarát, el is voltam ájulva a szeméthegyektől. Szerencsére, vagy neked talán nem, én állítanám, hogy ott a legrosszabb a helyzet az egész országban. Jártam még jópár helyen, de ilyen szintű káoszt és utcamenti koszt sehol nem láttam az országban, mint ott. Kayseri pl. sokkal rendesebb, tisztább város, mint Budapest – eltekintve a környező hegyoldalaktól, ahová mangalt sütni jár a nép, itt már nem érzik (leinkább a fiatalok) lényegesnek, hogy a szemetet ne hagyják ott maguk után, nem beszélve az összetört üres üveg szőnyegről (mert konzervatív város lévén nyilvános helyen nem iszik az ember, a hegyoldalnak meg nincsen szeme, az meg hogy Allah látja más kérdés – szerintük)… Szemétszállításilag pl. Kayseri úgy működik, mint Magyarország, összegyűjtöd és megy a főkukába, amit a házmester kitesz heti 2-3-szor a ház elé szemétszállításkor, annyi a különbség, hogy itt is a lakás ajtó elé teszik csak ki a szemetet és már onnan a házmester gyűjti össze és viszi le a nagykukába napi egyszer ha jól láttam.
  A turistaövezetekben is próbálnak odafigyelni a tisztaságra, itt nem is a szemétszállítási vagy tárolási rendszerrel van a gond, sokkal inkább a már hazainduló turisták nemtörődömségével, de ígyis azt mondom rendben van.

 3. Itt is (isztambul) ugyanez a helyzet, a macskák támadják a szemeteshalmokat. Mondjuk a sok macska miatt legalább patkányok nincsenek, legalábbis nekem ezt mondták 🙂
  A házmester viszi ki itt is a szemetet a házakból (ha nem unom meg hamarabb, hogy büdösödik a lépcsőházban). A kukások nálunk kétszer jönnek. Reggel jön egy emberke egyedül egy gurítható kukával, amibe felszedi a kisebb szemetet az utcán, este pedig jönnek az autóval. Ahhoz képest mondjuk, hogy Magyarországon nálunk csak hetente kétszer jöttek, valamivel jobb… Persze ne hasonlítsunk össze egy többmilliós metropoliszt egy párszázezres vidéki magyar kisvárossal 🙂
  Ezek a gyűjtögető emberek már annál érdekesebb téma! Egyszer lehet csinálok velük egy fotósriportot 🙂 Nagyrészük roma egyébként, meg nagyon sanyarú sorsú ember és így próbálnak meg némi betevőre szert tenni :S (végül is megvalósul a szelektív szemétgyűjtés, mert külön szedik a műanyag palackokat, a fémet stb…)

 4. Hát igen ezzel sajna én is szembesültem! Először Antalyaban. Megdöbbentő, hogy egy ilyen szép üdülőkörzetben ennyire nem figyelnek oda arra, hogy szép legyenek a terek és az utcák. Pedig azt tapasztalom, hogy nagyon szeretik a csillogó, szép dolgokat. Akkor azt nem értem, a saját lakóhelyüket miért nem szeretik annyira, hogy tisztán tartsák???!!!
  Kónyában ugyanez a helyzet!!! Azt sem értem, ha építenek egy szép lakóparkot, akkor miért nem figyelnek oda arra is, hogy a körülötte parlagon heverő földeket miért nem tartják rendbe????? Fura volt ez számomra is! Pedig annyira gyönyörű ország….

  • Szerintem ez a kontrasztok országa. Keleti szegénység – a modern nyugat, csillogó ház – romos udvar…
   Itt soha nem lehet tudni, mit tartogat a holnapi nap vagy épp a következő utca. 🙂

 5. Antalyaban is hasonloak a tapasztalatok. Mondjuk azért itt, ahol lakok, elviszik a szemetet az emberek a konténerig, majd este jön a kukasauto. Az auton dolgozo bacsik összesöprik a hulladék maradvanyokat, és mennek is tovabb. Itt sok az utcasöprö is, akik probaljak rendbetennı a környéket, de reggeltöl mınden kezdödık elölröl, mintha senki nem takaritott volna. A turistak altal latogatott területek szinte csilli-villi…
  A masik oldal: tapasztaltam, hotelekben, hogy mennyire odafıgyelnek. Kint vannak a szelktiv hulladékgyüjtésre az elkülönitett kukak. Fantasztikus, hogy mekkora kontrasztok vannak…

 6. Isztanbulban én is ugyanezt láttam, Üsküdarban és Beykozban is. Ki volt rakva a szemét az utcára, amit a kódorgó állatok éppúgy látogattak, mint az arra járó szegényebb emberek. De reggelre szépen elvitték amit lehetett, de a szag, meg a “helye” az ott maradt, ez valóban nagyon elszomorító. Szép környék, tisztán tartott lakásokkal, de helyenként az udvar , vagy csak az utca nagyon elhanyagolt. Másrészről a városban tisztaság volt. Nem láttam eldobott szemetek halmazát mindenfele, pedig láttam, hogy az emberek eldobálják a szemetet,de szemetest nem láttam sehol sem! Ez az órákig a szemetem a kezemben gyömöszölgető dolog nekem is ismerős volt! :)) Már nem tudtam mit kezdjek vele! Folyton azon törtem a fejem hogy csinálják ezt : szemetes nincs, a szemetet eldobják, de még sincs kosz. Aztán láttam, hogy nem feltűnően, mindenhol vannak akik folyamatosan tisztán tartják a közterületeket! Kicsit ledöbbentem, ez jobban megéri, mint pár jól elhelyezett kuka? :))

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s