Mi folyik Törökországban? Élő beszámoló a 2016-os katonai puccskísérletről


Azt javaslom, hogy vészhelyzet esetére minden Törökországban tartózkodó magyar állampolgár mentse el és írja is le magának az itteni magyar kirendeltségek éjjel-nappal hívható ügyeleti telefonszámait.

Ankara: 0533 699 36 94
Isztambul: 0533 375 87 15

2016. 07. 15 – péntek

23:00

Már lassan fél órája köröznek a katonai repülőgépek Ankara felett olyan alacsonyan, hogy a sötétben is tisztán ki lehet venni a körvonalaikat. Mikor felettünk szállnak el, akkora zaj van, hogy nem halljuk egymás szavát.

Isztambulban a katonaság (Jandarma) lezárta a Boğaziçi és Fatih Sultan Mehmet hidakat, Ankarában pedig Kızılayt.

23:08

Binali Yıldırım török miniszterelnök közleményéből azt tudtuk meg, hogy a török katonai erők egy csoporta megkísérelte megtámadni a legfontosabb kormányzati épületeket.

23:14

Helikopterek köröznek felettünk – Çankaya, Ankara.

23:22

A török miniszterelnök élőben beszélt a Haber Türk TV riporterével, amíg le nem keverték, hogy bejelentsék a török szárazföldi erők (Türk Sılahlı Kuvvetleri) hivatalos e-mail címéről érkezett közleményt, mely szerint a katonaság átvette a kormánytól Törökország irányítását.

23:30

A bejelentés után Bekir Bozdağ török igazságügyi miniszter beszél előben, cáfolva a katonaság bejelentését, biztosítva a lakosságot arról, hogy a megmozdulás elfojtása érdekében minden tőlük telhetőt megtesznek.

Az internet szolgáltatás akadozik, mindenki igyekszik az interneten hozzájutni a legfrissebb hírekhez. Nemcsak a Facebook tölt be nagyon lassan, hanem a WordPress is, ezért nem tudom olyan gyorsan frissíteni ezt a bejegyzést, mint amennyire szeretném.

Ankarában az éttermek bezártak, a bárokból és kocsmákból kiszűrődő zene elhalkult. A szomszédos házból taps hallatszott a katonai puccs bejelentése után, a távolból lövések és szirénák hangja töri meg a lakóövezeti utcán uralkodó csendet.

23:44

Megint Binali Yıldırım miniszterelnök beszédét adja a TV, aki szerint nem puccsról, hanem csak egy felkelésről van szó, melyet a lehető legkeményebb módon fognak megtorolni.

23:48

Az igazságügyi miniszter beszédét adják, aki a demokrácia és az emberi jogok fontosságáról beszél, és arról, hogy Fethullah Gülen áll a felkelés mögött.

A katonaság lezárta az isztambuli Atatürk reptérre vezető utat. A reptérre tartó repülőgépek visszafordulnak, világszerte törlik az Isztambulba induló járatokat.

A török állami TV (TRT) adása egy időre megszakadt, majd amikor újra közvetíteni kezdtek, a műsorvezető ugyanazt a közleményt olvasta fel, amit korábban adott ki a katonaság, megerősítve, hogy katonai jelenlét van a televízió területén. A többi TV adó eközben folyamatosan előben közvetíti a történéseket.

Mindenki Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnök közleményére kíváncsi, aki eddig még nem szólalt meg.

2016. 07. 16 – szombat

00:00

Újra katonai repülőgépek motorhangja töri meg az ankarai utcák csendjét.

00:05

Fikri Işık honvédelmi miniszter szerint a katonaság részéről kiadott közlemény nem felel meg a valóságnak, fabrikáció.

00:19

Az miniszterelnöki hivatal isztambuli irodája előtt áll a forgalom, az emberek az utcán lézengve várják a fejleményeket.

00:23

Mindenkinek azt tanácsolják, hogy menjen haza és maradjon otthon. Az emberek igyekeznek bevásárolni és pénzt kivenni a bankból, mert nem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap.

00:25

Erdoğan köztársasági elnök beszél. Arra buzdítja az embereket, hogy menjenek ki az utcára, a reptérre és a terekre, gyűljenek össze, mutassák meg, mire képesek.

00:35

Lövések zaja hallatszik a távolból.

00:42

Robbantás hangja hallatszott, megremegtek az ablakok.

00:51

Erdoğan élőben beszél: “Törökország városaiban nyugtalanságot okoztak a felkelők, akik veszélyeztetik Törökország egységét.”

Erdoğan köztársasági elnök hollétte kérdéses. A katonai akciók megkezdésekor azt lehetett olvasni, hogy Bodrumban nyaral, később pedig azt, hogy megpróbált Németországba szökni.

Nemsokkal ezelőtt nagy robajt lehetett hallani, a hírek szerint lebombázták a török közszolgálati TV épületét. Katonai gépek suhannak el felettünk.

01:01

A török miniszterek egymás után jelentkeznek be a Haber Türk TV-be, hogy nyilatkozzanak, és arra bíztassák a lakosságot, hogy menjenek ki az utcára és gyűljenek össze a tereken.

01:05

Az MTV olyan Törökországban élő magyarok után kutat, akik szívesen nyilatkoznának. Köszönöm a lehetőséget, de hagyom, hogy más éljen vele. Aki szeretne nyilatkozni, szóljon, és megadom az elérhetőséget.

01:11

Ömer Çelik EU Miniszter: “Aki fegyvert fog a saját népére, az nem katona.”

A kormánypárt támogatói kivonultak a főterekre. Mi messzebb lakunk a városközponttól, itt csend van az utcákon. A repülők és helikopterek által okozott zaj viszont folyamatos az elmúlt 20 percben. És időről időre robaj és lövések hangja hallatszik.

Megígértem anyunak, hogy felhívom, de félek, hogy ha meghallja a háttérben lehúzó F16-osok zaját, akkor még jobban fog értem aggódni.

01:33

Az előző köztársasági elnök Abdullah Gül beszél, szinte könyörög a katonasák felkelő csoportjának, hogy vonuljon vissza.

Közben Ankara főterét, Kızılay-t mutatják élőben, ami tele van (egyelőre) békésen álldogáló emberekkel.

01:46

Egyre többen vannak az utcákon.

Az Isztambul egyik utcájáról élőben bejelentkező riporter nem tudta elmondani, amit szeretett volna, mert a körülötte lévő emberek félbeszakították, hogy szeretnének ők is nyilatkozni.

01:50

Mehmet Görmez beszél, aki a Török Vallásügyi Igazgatóság vezetője. Ő rendelte el, hogy Törökország szerte a mecsetekből felszólaljon az imára hívó ének (ezan).

Az elmúlt egy órában nem tudtam követni az eseményeket, mert a családommal és barátaimmal beszéltem telefonon.

02:56

A TRT munkatársai nyilatkoznak, akiket a katonai erők fegyverrel kényszerítettek arra, hogy felolvassák a nyilatkozatukat, miközben arról biztosították őket, hogy mindezt Törökországért teszik.

Éppen telefonon beszéltem egy Ankarában élő magyar barátnőmmel, amikor azt láttam a TV-ben, hogy a civilek birtokba vettek egy tankot a katonáktól, és azt a tömegen átvezetve ledöntöttek egy lámpaoszlopot, majd egy autóba ütköztek. Nyilván nem tudták, hogy hogyan kell megfelelően vezetni egy tankot.

Egy másik felvételen azt mutatták, hogy a tömegbe verődött civilek egy köztük haladni próbáló katonai járművet támadtak meg. Ekkor a gépkocsi hátulján kapaszkodva utazó katona elővett egy török zászlót majd többször megcsókolta azt. Az őket körülvevő tömeg ekkor egy pillanatra megnyugodott és hagyta őket áthaladni.

03:07

Mustafa Yeneroğlu AKP-s képviselő nyilatkozik. Elmondása szerint 4-5 bomba robbant az országgyűlés épületében.

03:16

Melih Gökçek ankarai főpolgármester úgy nyilatkozik éppen, hogy az utcára vonuló tömeg a demokrácia diadalát jelenti, semmiképpen ne menjen senki haza. Reméli, hogy reggelre rendeződik a helyzet.

03:32

A köztársasági elnök gépe nemsokára leszáll Isztambulban.

03:35

Yasın Aktay képviselő azt hangsúlyozza, hogy a puccsot megkísérlő katonai erők egy kis, elszigetelt csoport, a katonaság továbbra is Törökország katonasága, ez a kis csoport semmiképpen nem katona, hanem terrorista.

03:39

A CNN Türk épületét elfoglalta a katonák egy csoportja, akik arra kényszerítik az ott dolgozókat, hogy elhagyják az épületet.

Élőben mutatják a most üresen álló stúdiót, a háttérben hallani lehet, amint a CNN Türk alkalmazottja azt mondja az épületet megszálló katonáknak, hogy ezzel hibát követnek el. Nyilván a sajtószabadságra utalt.

03:45

A köztársasági elnök után többen úgy nyilatkoztak, hogy sikerült leverni a puccskísérletet.

04:05

A korábban elrabolt és megsebesített török vezérkari főnök most visszakerült a helyére.

04:07

Még mindig gépfegyverek hangja hallatszik a távolból.

04:15

A köztársasági elnök nyilatkozik az Atatürk reptéren sebtében felállított pódiumnal Atatürk fényképe előtt és rövid összefoglalót ad a történtekről az összegyűlt tömegnek. Elmondása szerint sorban tartóztatják le a puccsban résztvevőket, akikre szigorúan fognak lesújtani.

04:40

Erdoğan beszédét ismétlik.

05:07

Harmadszor ismétlik Erdoğan elnök beszédét. Egy végtelenre vágott videót adnak, műsorvezetői elköszönés nélkül lett vége az élő adásnak. Nincs energiám csatornát váltani. Inkább elhallgatok egy időre.

14:30

Csendesek az utcák a környékünkön. A madárcsicsergés mellett gyerekek hangját és a szokásosnál talán valamivel lassabban elhaladó gépkocsik zaját lehet hallani a lakásunkból.

A TV-t még nem kapcsoltuk be.

Az ország vezetői fél óra múlva tartanak rendkívüli gyűlést, a kormánypárt tagjai mindeközben arra buzdítják az embereket, hogy ma este is vonuljanak ki az utcára a demokrácia mellett demonstrálni.

15:45

A tegnap esti összecsapások jelenlegi mérlege: 161 halott 1440 sebesült és 2839 őrizetbe vett ember.

20:08

Folytatódnak a letartóztatások és a találgatások. Továbbra sincsenek pontos hírek arról, hogy ki áll a történtek hátterében, hogy pontosan kik, hányan, mi célból és milyen eszközökkel harcoltak.

Amit tudni lehet:

Állítólag 8-10 tankkal és két F16-os vadászgéppel próbálta megdönteni 300-350 katona a kormányt.

Minden a két isztambuli híd lezárásával kezdődött. Majd órákig köröztek a katonai gépek Ankara felett. A népet az utcára szólították, a rendőrség akcióba lépett. Lövöldözések, robbantások, harcok kezdődtek. Emberek haltak meg. A minisztériumokat vagy a köztársasági elnöki palotát nem sikerült elfoglalni, de két TV csatorna épületét igen. Felszólalt a mecsetekből az ezan, sorozatosan kapták az sms-t az emberek, hogy vonuljanak az utcára a demokrácia védelme érdekében.

A puccsot elnyomták. A katonák megadták magukat.

20:28

Erdoğan beszédet mond Isztambulban az utcán összegyűlt, győzelemittas, skandáló tömegnek. Az egységet, a népet, a demokráciát élteti, és követeli, hogy az USA adja ki a történtek mögött álló Fethullah Gülent.

Az utóbbi 24 órában rengeteg nyilatkozatot és beszédet hallottam – férfiaktól. Hol vannak a női miniszterek, politikusok, vezetők? A konyhában a tűzhely mellett?

20:55

Gyülekeznek a főtereken az emberek, hogy a tegnapi felkelés ellen tüntessenek. Török zászlók lengedeznek. A közösségi oldalakat és azok chat funkcióit egész nap korlátozták, de így is terjednek a (rém) hírek többek között arról, hogy hogy vágták le egy huszonéves katona fejét az egyik hídnál a felhevült civilek.

21:55

Ma ugyanúgy nyitva voltak a boltok, mint máskor. Volt házhozszállítás is, a taximegálló üres volt. Rengeteg forrásból rengeteg hír áramlik az elmúlt 24 órával kapcsolatban. Hőség van. Cikáznak a fejemben a gondolatok, nehéznek érzem a végtagjaimat. Ma ugyanolyan fáradtan ébredtem, mint ahogy lefeküdtem. De holnap muszáj lesz kipihennem magam, mert hétfőn ugyanúgy be kell majd menni dolgozni. Az élet megint megy tovább

Mi folyik Törökországban? Élő beszámoló a 2016-os katonai puccskísérletről” bejegyzéshez 9ozzászólás

  1. Köszi a gyors tájèkoztatást.

    2016.07.15. 22:12 ezt írta (Nagy utazás ):

    > Petra posted: “23:00 Már lassan fél órája köröznek a katonai repülőgépek > Ankara felett olyan alacsonyan, hogy a sötétben is tisztán ki lehet venni a > körvonalaikat. Mikor felettünk szállnak el, akkora zaj van, hogy nem > halljuk egymás szavát. Isztambulban a katonaság l” >

  2. En Olaszorszagban elek, az olasz teveben elo adas van a tegnapi nizzai tamadas miatt es menetkozben mondtak es mutattak felveteleket, hogy Torokorszagban katonai hatalom atvetel van folyamatban.

    • Sajnos nem mindenkinek. Es ez összeütközeshez, polgarhaboruhoz vezethet. A kormany arra szolitja fel az embereket, hogy menjen az utcara es ugy tamogassa öket.

    • “Az embereknek ugye van annyi eszük, hogy otthon maradnak?”

      ilyet nem mondtak egyik adon sem az USA-ban csak szolok…

      mostanra obama (es kerry) biztositotta tamogatasararol a ‘DEMOKRATA” Erdogan fasza !!! nagyon kellenek a repterek

  3. Mi Izmirtől délre vagyunk, ma érkeztünk Kuşadasıba, eredeti tervek szerint 3 napra, hogy utána Izmirbe és Çeşmébe menjünk tovább, de így maradunk a fenekünkön egyelőre. A tengerparti sétány közelében vagyunk, jelenleg kintről folyamatos az autódudálás. Kb. egy órája már elvonult itt egy skandáló tömeg, most a távolból megint hallani az emberek hangját. Bízom benne, hogy a többségnek lesz esze, és nem durvul el nagyon a dolog. Köszi az infókat, figyelem az oldaladat!

  4. Sziasztok!
    Az én szerelmem egy hét múlva utazna haza, (már egy éve nem látta a családját) de próbáltam kérlelni, hogy maradjon inkább Magyarországon. Nagyon aggódom érte, és félek, hogy esetleg később nem tud majd visszajönni. Ő hajthatatlan az utazást illetően, elkísérni viszon sajnos nem tudom.
    Épp Spanyolországban nyaralunk, így tegnap csak a BBC angol adását hallgattuk, az internetről informálódtunk, meg a vőlegényem rokonokat is hívogatott. Nagyon idegesek voltunk, ezt pedig csak tetézte az élő adásban lelőtt emberek látvány. Szörnyű ami történt… Kitartást mindenkinek, aki most ott tartózkodik, mi pedig imádkozunk a sérültekért.
    Bár valamelyest rendeződtek a viszonyok, félő, hogy ez még nem végleges állapot.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!