Új olvasóknak

Gyakori kérdések és válaszok

Utoljára frissítve: 2019. november 02.

Te ki vagy? Mit lehet rólad tudni?

“Az iszlám és a kereszténység jobban hasonlít egymásra, mint gondolnánk.” Amikor egy előadásom közben elhangzott ez a mondat a számból, valaki felpattant és kiviharzott a teremből. Pedig nem az a célom, hogy megosszam az embereket – épp ellenkezőleg.

Baricza Petrának hívnak, én vagyok a Nagy utazás blog szerzője. 23 évesen költöztem ki egy kis dunántúli faluból a török fővárosba, mert beleszerettem egy helyi férfiba. Én más perspektívából láttam a Közel-Keletet, mint egy átlag turista. Nekem ez nem egy pipa volt a bakancslistámon, hanem az életem.

9 évet töltöttem Ankarában, ahol elvégeztem több tanfolyamot, volt saját vállalkozásom, dolgoztam egy menekülteket és diplomatákat kiszolgáló háziorvosi rendelőben és a magyar nagykövetségen.

Mindeközben megtanultam a nyelvet, megszereztem az állampolgárságot, átéltem egy házasságot, egy válást, terrortámadások hatásait és egy katonai puccskísérletet. Utaztam szervezetten és spontán, barátokkal és egyedül.

2017 őszén rengeteg élménnyel és két macskával jöttem vissza Magyarországra, de nem estem át újra kultúrsokkon. A buborék, amiben felnőttem, addigra már régen kipukkant. Ma már nem nemzetekben vagy országokban gondolkodom, hanem emberekben.

Miről szól ez a blog?

2011-ben kezdtem el írni a törökországi élményeimről, a török nyelvről, a két kultúra közötti hasonlóságokról és különbségekről, és arról, hogy ezek milyen hatással voltak rám.
Nagy utat jártam be az elmúlt években, és nemcsak földrajzilag. Mentális és fizikai értelemben is rengeteget változtam, és szívesen beszélek ezekről is. Gyere velem, “utazzunk együtt”.

Hogy kerültél Törökországba?

A következő két bejegyzésben olvashatsz a kezdetekről és az első benyomásokról:
Turkinfós interjú
Határátkelős írás

Mikor és miért jöttél vissza 9 év után? Hogy élted ezt meg?

2017 őszén költöztem haza. Több dolog motivált ennek a lépésnek a megtételére, de legfőképp az, hogy elmúlt a nagy szerelem, hiányzott a családom. Addigra már tisztában voltam vele, hogy nem az tesz boldoggá, hogy hol vagyok, hanem az, hogy kikkel.

Lelkileg és fizikailag is megterhelő hónapok előzték meg az utazás napjait: válás, spórolás, felmondás, hivatalos ügyintézések, selejtezés, pakolás, a két macskám papírjainak az intézése, a hazaút megszervezése, munkakeresés, telefonos és skype interjúk, albérlet keresés. Az utolsó hetekben már nem sokat aludtam, nem sokat ettem. Az egyik nap izgatott voltam és boldog, másnap meg már frusztrált és elkeseredett. De megérte. Hiszen mindenhol jó, de a legjobb otthon.

Életem egyik legjobb döntése volt, hogy Törökországba költöztem. Egy másik pedig az, amikor elhatároztam, hogy hazajövök.

Muzulmán lettél?

Nem, én török férfi feleségeként is megmaradtam kereszténynek. Így is lehet – főleg, ha a család nem kifejezetten konzervatív.

Milyen az élet Törökországban?

Ez egy több, mint 80 milliós lakosú, sokszínű és kissé félelmetes fergeteg, az ellentétek és szélsőségek országa, melynek négy különböző tenger mossa partjait. Az egyes tájrészek közötti nyelvi, kulturális, fejlettség- és éghajlatbeli különbségek egy magyar ember számára szinte felfoghatatlan méreteket öltenek.

Volkan Andac fényképei
Kappadókiától Pamukkáleig (videó)
İzmir, Törökország: Egy megkésett utazási beszámoló

A törökök rendkívül vendégszerető emberek, általában beszédesek, szeretik a társaságot, a zajt, a színeket és a kavalkádot. Sokszor érzésből és ösztönösen beszélnek és cselekednek. Ez néha rendkívül inspiráló tud lenni, olykor pedig az őrületbe kergeti az embert.

Nehéz nyelv a török? Mik a legfontosabb kifejezések?

Erről igyekszem mihamarabb írni.
Ha törökül tanulsz, találsz több nyelvkönyvet és nyelvleckét is errefelé.

Ha turistaként készülsz az országba, a következő szószedet a segítségedre lesz:
Nyelvi elsősegély csomag Törökországba pottyantaknak

Adsz török órákat?

Igen, skype-on keresztül szoktam tanítani. Ha érdekelnek a részletek, írj egy e-mailt: petra.baricza(kukac)outlook(pont)com

Mit gondolnak a magyarokról / külföldiekről a törökök?

A magyarokra Törökországban nem csupán jó barátként, de szövetségesként, rokonként tekintenek. Többször hallottam azt is, hogy mi magyarok, tulajdonképpen törökök vagyunk.

A többi külföldivel is szívélyesek, de még az egyetemet végzett, több országot megjárt törökök nagy része is úgy gondolja, hogy mi egyszerűen erkölcstelenek vagyunk. Ennek szerintem az eltérő viselkedési szokások, egy pár török ismerősöm bevallása szerint meg a külföldi filmek szexjelenetei a hibásak, amiket Törökországban mind a mai napig kivágnak.

Ankarában soha nem láttam csókolózó párokat az utcákon. A házastársak csak homlokon vagy arcon csókolják egymást mások előtt. A tengerparton persze azért el lehet engednie magát az embernek, ott hozzá vannak szokva a turistákhoz, és sokkal lazábbak, mint az ország többi részén.

Kint minden nő fejkendőt visel?

Nem. A fejkendő viselése az iszlám szerint nem kötelező, csak ajánlott. Én a kint eltöltött 9 év alatt csak akkor tettem kendőt a fejemre, amikor meg akartam nézni belülről egy mecsetet.
Tetőtől talpig: Amit kívülállóként a fejkendőkről tudni lehet

Hogyan öltözködnek a törökök?

Egyre konzervatívabban. Amikor kiköltöztem rengeteg mini szoknyás, tűsarkakon tipegő lányt láttam az utcákon. 2017-ben már sokkal kevesebbet.
Magas sarok és kettős mérce: Törökországi divatmustra
Öltözködési és viselkedési tanácsok
Törökországban is hódítanak a cicanadrágok

Milyen ünnepek vannak Törökországban?

A linkekre kattintva olvashatsz a legfontosabb török ünnepekről:
Nagytakarítás, vér és hús: Eszmefuttatás az Áldozati Ünnepről és az önidentitásról
Pirkadattól napnyugtáig: A ramadán értelméről
Szokatlan szokások: Törökös Szilveszter
Bónusz:
Szilveszteri dekoráció Ankara utcáin

Milyen hely Ankara?

Annak ellenére, hogy 5 és fél millióan lakják, Ankara inkább kisvárosias jellegű, parkokkal teletűzdelt, dimbes-dombos. A belváros persze rendkívűl zsúfolt. Az ismerősökkel ironikusan csak a fények városának hívjuk, mert a közvilágítás nem a legjobb. A csatornarendszer sem. Nem hiszel nekem? Van bizonyítékom.
Az ankarai özönvízekről
Ulus, az ankarai óváros: Rémséges vagy szépséges?
2012 tavaszi pillanatképek Ankaráből
Úton hazafelé: Augusztusi pillanatképek Ankarából

Milyen az időjárás?

Ankarában kontinentális, 4 évszak van. Igen, esik a hó is télen.
2012 februári pillanatképek Ankarából

Be lehet menni mindegyik mecsetbe?

Általában igen.
Kocatepe: A főváros legnagyobb mecsete

Milyen a török konyha?

Elképesztően jó. 🙂 Sokkal változatosabb, mint azt sokan gondolják. A törökök sok zöldséget fogyasztanak frissen és főzve is, és nemcsak cukorszirupos édességek vannak, hanem tejesek és gyümölcsösek is.
Szemezgess a török konyháről szóló bejegyzések között.

Screen Shot 2014-12-28 at 5.06.38 PM

Új olvasóknak” bejegyzéshez ozzászólás

  1. szia Petra nagyon megtetszett ez a nyelv nekem főleg a török sorozatok miatt is és meg szeretnék tanulni törökül írni olvasni beszélni ha szépen megkérlek írnál nekem valami kis bevezetőt ? de csak ha szeretnél
    amugy nagyon ügyes vagy hogy így megtanultál törökül !!! előre is köszönöm

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s