Türkçe eriyor: Fógyókurán van a török nyelv


Török félholdas zászló ikonAz idegen nyelvek nagyon nagy népszerűségnek örvendenek Törökországban, ezért a külföldi szavak hihetetlen sebességgel épülnek be a törökbe. Sajnos a fiatalok körében gyorsan terjed az úgy nevezett msn-nyelv is, melynek köszönhetően egyre több szépséges török szó korcsosul el.

Ennek a folyamatnak a visszafordítására jött létre néhány évvel ezelőtt egy alternatív mozgalom, mely arra hívja fel a törökök figyelmét, hogy ha nem vigyáznak, bizony lassacskán elveszítik nyelvüket, kultúrájukat, nemzeti öntudatukat.

Török vörös és fekete félholdas poszter

Manapság bizony nagyon elfoglaltak vagyunk, és nincs időnk SMS-írás vagy az internetes közösségi oldalakon való beszélgetés közben rendesen befejezni a szavakat. Egy kis lustasággal nincs is probléma, de a következetes és gátlástalan rövidítéseknek köszönhetően előfordulhat, hogy elfelejtünk helyesen írni, még akkor is, amikor ez szükséges lenne. Persze én is azt gondoltam, hogy ez velem nem történhet meg. De bizony tévedtem.

Török nyelvvel kapcsolatos DVD borítója

Külföldön élő magyarként (és mert sokáig nem gyakran beszéltem, írtam és olvastam magyarul) sajnos eme becses kis blog elkezdésekor nekem is voltak problémáim az ékezetekkel. Néha én is kerestem a megfelelő magyar szavakat, és egyszerűen képtelen voltam befejezni egy-egy összetettebb mondatot. Ez bizony elég kiábrándító érzés volt.

Mostanában igyekszem minden nap magyarul olvasni, írni és beszélni. Mert nagyon furcsa érzéssel tölt el, mikor észreveszem, hogy magyar anyanyelvűként angolul beszélek magamhoz és néha már törökül álmodom. A minap pedig hosszasan elgondolkoztam azon, hogy érdemes-e egyáltalán három nyelvet tudni, ha lassan már mindegyiken akcentusom van?

Az első két kép forrása: Ersen Akçay, Korpsemessiah.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s