Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek


Az elkövetkezőkben a Törökországra vonatkozó beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételekről lesz szó. Az eredeti (picit szájbarágósabb) leírást megtalálod itt. Beletelt egy kis időbe, mire megszerkesztettem a szöveget, ezért nagyra értékelném, ha a másolás helyett inkább idelinkelnétek. Köszi!

Ha az alább leírtakkal kapcsolatban kérdésetek van, forduljatok bizalommal az ankarai magyar nagykövetséghez, az isztambuli magyar főkonzulátushoz, esetleg a Török Köztársaság budapesti nagykövetségéhez.

A tapasztalatokat és megjegyzéseket szívesen veszem, ezekből később külön bejegyzés készül majd. E-mail: petra.bee@live.com

Jó olvasást!
Petra

Törökországi vízum és tartózkodási

Isztambul Európa kulturális fővárosaként (Forrás ismeretlen)
 

Turista vízum:

A török határállomásokon a turisztikai-, konferencialátogatási célból, illetve üzleti tárgyalás folytatása céljából érkező magyar állampolgárok 6 hónapon belül összesen 3 hónapos folyamatos vagy megszakításokkal, többszöri ki- és beutazással tagoltan, együttesen összesen 90 napos tartózkodást lehetővé tevő vízumot vehetnek fel.

Figyelem! A belépést megelőző félév során Törökországban eltöltött napok száma csökkenti a vízumukban szereplő tartózkodási napok számát.

A belépés díja:
A turista vízum 15 EUR, illetve 20 US dollár – megfizethető angol fontban (10 £) is.

Turistacsoportok figyelmébe: a hivatásos gépkocsivezetőknek az utazás előtt vízum beszerzése céljából ugyancsak fel kell keresniük a Török Köztársaság budapesti nagykövetségét, hivatásos gépkocsivezetők ugyanis a határon nem vehetik fel a török beutazó vízumot, hanem előzőleg munkavállalási célú vízumot kell beszerezniük. Turista célú beutazó vízum továbbra is beszerezhető a határon.
Ha tehát egy turistacsoport busszal utazik Törökországba, az utasok a határon felvehetik a vízumot, míg a gépkocsivezető csak a Magyarországon előre beszerzett vízummal léphet be. Ha a turistacsoportot szállító gépkocsivezető nem rendelkezik előre megváltott vízummal, az egész csoport beutazása meghiúsulhat.

A munkavégzés, tanulmányok folytatása, illetve kulturális látogatás (bizonyos szakmai, illetve hobbitevékenységek: hegymászás, barlangászat, csillagászati megfigyelés, állat- és növénygyűjtés) céljából Törökországba érkező magyar állampolgárok kizárólag a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén igényelhetnek vízumot. Ezekre nem jogosít fel a határon beszerezhető, turisztikai célú vízum, meghatározott célvízum váltása szükséges. Az ezzel kapcsolatos részletek alább megtaláljátok (lásd célvízum).

A turista vízummal belépők törökországi tartózkodásuk alatt nem igényelhetnek más célú – például munkavállalási vagy tanulmányi – tartózkodásra jogosító engedélyt. Valamint a turista jogcímen itt tartózkodók nem hosszabbíthatják meg helyben a vízumukat sem, és a tartózkodás jellegét sem válthatják át.

Lejárt vízum, túltartózkodás:

Figyelem! A belépést megelőző félév során Törökországban eltöltött napok száma csökkenti a vízumukban szereplő tartózkodási napok számát.

A fentiek alapján amennyiben az utazó az országból történő kilépéskor az adott vízum érvényességének 180 napja és az azt megelőző fél év során összesen több mint 90 napot tartózkodott Törökországban, az túltartózkodásnak minősül és bírságot von maga után! Ez egyszeri kezelési díjat, a túltartózkodás napjainak száma után fizetendő büntetésből álló pénzbírságot és esetenként akár kitiltást is von maga után!

A török hatóságok által bevezetett szigorítás révén a bírságon felül az alábbi szankciókra lehet számítani:
1-15 nap közötti túltartózkodás esetén az illető következő, törökországi utazásra jogosító vízumát csak a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén veheti fel, tehát a határállomáson kiadható vízum felvételére nem lesz jogosult.
16-90 nap közötti túltartózkodás esetén az illető az első feltételen kívül akár három hónapig terjedő időszakra kitiltható Törökországból.
90 nap feletti túltartózkodás esetén az illető az első feltételen kívül akár hat hónapig terjedő időszakra kitiltható Törökországból. Amennyiben a túltartózkodás ténye rendőri ellenőrzés során derül ki, az idegenrendészeti szabályoknak megfelelően elrendelhető a külföldi állampolgár Törökországból történő kitoloncolása.

Belépés feltételei:

Magyar állampolgárok érvényes útlevél, vízum és anyagi fedezet birtokában léphetnek a Török Köztársaságba. Belépési feltétel továbbá, hogy a kérelmező útlevele a tervezett tartózkodás lejártát követően még legalább 6 hónapig érvényes legyen.

A vízumkötelezettség alól kivételt képeznek a diplomata és szolgálati útlevelek tulajdonosai.

Megjegyzés:

Legfeljebb egy hónapos tartózkodást és legfeljebb egyszeri belépést lehetővé tévő, kizárólag turista célú vízumot is fel lehet venni a török közúti, vasúti, légi és tengeri határállomásokon. A vízum kiadásának feltételei és a díjak ugyanazok!

Célvízum:

A munkavégzés, tanulmányok folytatása, illetve kulturális látogatás (bizonyos szakmai, illetve hobbitevékenységek: hegymászás, barlangászat, csillagászati megfigyelés, állat- és növénygyűjtés) céljából Törökországba érkező magyar állampolgárok kizárólag a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén igényelhetnek vízumot.

Ezekre nem jogosít fel a határon beszerezhető, turisztikai célú vízum, meghatározott célvízum váltása szükséges.

Török Köztársaság budapesti nagykövetsége:
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út 123.
Telefon: +36 1 3445002
Fax: +36 1 3410456
Honlap: www.budapeste.be.mfa.gov.tr
E-mail: budapest@turkishembassy.hu

Vízumdíjak:
• Egyszeri belépő: 60 EUR
• Egyszeri tranzit: 60 EUR
• Dupla tranzit: 81 EUR
• Többszöri belépő: 135 EUR
• Munkavállalói – 1 évig: 101 EUR

ERASMUS csereprogramban részt vevő diákok, államközi ösztöndíjas diákok vagy kutatók kedves figyelmébe: Amennyiben a Törökországban tervezett tartózkodás időtartama előre láthatóan meghaladja a 90 napot, a megfelelő célú tartózkodási engedély kérelmeket a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén kell elutazás előtt benyújtani. Az idegenrendészeti törvény értelmében a tartózkodási engedély helyben kérelmezéséhez ugyanis be kell mutatni a Török Köztársaság külképviseletén kiállított speciális vízumot.

Filmforgatás, kutatási tevékenység, archeológiai tevékenység végzése előzetes engedélyhez is kötött a megfelelő célvízum beszerzése mellett, emiatt javasoljuk, hogy ilyen célú utazás előtt feltétlenül tájékozódjanak a Török Köztársaság budapesti nagykövetségén.

Törökország budapesti nagykövetsége üzletemberek részére is állít ki üzleti vízumot, mely ez esetben 30 napos tartózkodásra jogosít. A többszöri belépésre jogosító vízum kérelméhez a kiküldő cég levele mellett csatolni kell egy török vállalkozás meghívólevelét is.

A nem turista célból Törökországban tartózkodók – vízumuk érvényességi idejétől függetlenül – kötelesek regisztráltatni magukat a lakóhelyük szerint illetékes török rendőrkapitányságon is.

A budapesti török nagykövetségen kiállított turista vízum a kért időtartamra, de legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosít, a belépési feltételek megegyeznek az első pontban felsoroltakkal.

Áruszállítás:

A különböző árukat szállító magyar gépkocsivezetők vízumaikat szintén csak a budapesti török nagykövetségen vehetik fel! Ezek a vízumok általában 24 óra alatt elkészülnek.

A török fél az áruforgalom lebonyolításának könnyítését szem előtt tartva, a magyar tehergépkocsi-vezetőknek az alábbi, egy évig érvényes vízumokat állítja ki:
• Egyszeri belépésre, 15 napi tartózkodásra jogosító 9.000 Ft
• Egyszeri belépésre, 7 napi tartózkodásra jogosító: 9.000 Ft
• Kétszeri belépésre, esetenként 7 napi tartózkodásra jogosító: 15.000 Ft
• Többszöri belépésre, esetenként 15 napi tartózkodásra jogosító: 45.000 Ft (A kérelemhez csatolni kell a szállító vállalat levelét)

Ha a vontató és a pótkocsi/félpótkocsi különböző országok által kibocsátott rendszámmal közlekedik és a jármű nem rendelkezik ECMT igazolvánnyal, az ilyen járművek az ország területére nem léphetnek be.

Átutazás:

A Törökországon átutazó magyar állampolgárok átutazó vízumot is válthatnak.
• Egyszeri átutazó vízum 9.000 Ft-ba kerül és 7 napos tartózkodásra jogosít.
• A kétszeri átutazó vízum 9.000 Ft és kétszer 7 napos tartózkodásra jogosít. A vízumkérelemhez érvényes útlevelet és egy fényképet is kell mellékelni.

Biztosítás:

Nagyon fontos, hogy az utazó ne sajnálja a pénzt a teljes körű utazási biztosításra, ami poggyászkáron kívül a balesetek/betegségek szélesebb körére is kiterjed. Az állami orvosi ellátás színvonala ugyanis esetenként eltérhet a megszokottól, a magasabb színvonalú ellátást biztosító magánkórházak azonban nagyon drágák. Így a biztosítás hiánya komoly pluszköltségeket jelenthet.

Ugyancsak javasolt a megfelelő rendelkezések (állategészségügyi szabályok, stb.) áttekintése, ha valaki élőállattal utazik.

Egyéb:

Javasolt, hogy tartózkodásunk során minden esetben tartsunk magunknál személyazonosításra alkalmas igazolványt. Utazás előtt célszerű útlevelünkről fénymásolatot készíteni, arra az esetre, ha az úti okmányt pótolni kell. Az elveszett úti okmány pótlása esetenként körülményes eljárást vonhat maga után és a konzulátustól távolabb eső térségekben egyéb nehézségeket is okozhat.

Amennyiben szülő (vagy rokon) kiskorú és török, vagy kettős állampolgárságú gyermekkel utazik együtt, be kell szereznie a török szülő írásos, törökországi közjegyző által jóváhagyott hozzájárulását, melyben engedélyezi, hogy a gyermek elhagyhassa Törökországot.

A tartózkodási engedélyről:

Az idegenrendészeti törvény értelmében tartózkodási engedély kérelmezése esetén be kell mutatni a Török Köztársaság külképviseletén kiállított speciális vízumot. A kérelem kedvező elbírálása esetén a tartózkodási engedélyt először egy évre, a második, a harmadik és a negyedik kérelmezéskor két éves időtartamra, ezt követően öt éves ciklusokra hosszabbítja meg a török hatóság. A hozzátartozóknak a kérelmezővel megegyező ideig állítható ki a tartózkodási engedély.

Török állampolgárral kötött házasság esetén a férfiaknak először egy évre, ezt követően két alkalommal két évre, majd ötéves időtartamokra hosszabbítják meg a tartózkodási engedélyt. A nők az első alkalommal két évre, ezt követően már öt éves ciklusokra kaphatnak tartózkodási engedélyt.

Az elváltak – nemtől függetlenül – minimum öt éves házassági kapcsolat után, ötévenként hosszabbítandó tartózkodási engedélyre jogosultak.

Munkavállalással kapcsolatos információk:

Külföldi állampolgárok legalább hat hónapos törökországi tartózkodást lehetővé tevő tartózkodási engedély birtokában jelentkezhetnek munkavállalási engedélyért a Török Köztársaság Munkaügyi és Szociális Biztonsági Minisztériumánál.

Tartózkodási engedély és a tartózkodási engedély felvételére jogosító vízum a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének konzulátusán igényelhető. A munkavállalási engedély kérelmezése ugyancsak történhet a konzulátuson keresztül, illetve közvetlenül a minisztériumtól.

A munkavállalási engedély iránti kérelemhez minden esetben csatolni kell az alábbiakat:
• Jelentkezési lap
• Szakmai életrajz
• A kérelmet támogató okmányok

A szükséges, angol nyelvű formanyomtatványok letölthetőek a minisztérium honlapjáról.

Díjak:
• A tartózkodási engedély iránti kérelem díja 50 euró.
• A munkavállalási engedély kérelmezésének díja 452,90 TL.

A Török Köztársaság Munkaügyi és Szociális Biztonsági Minisztériumának címe:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
Çalışma Genel Müdürlüğü
İnönü Bulvarı No:42 Emek Ankara / Türkiye
Telefon :+90 (312) 296 6000
Fax.: +90 (312) 212 0781
E-mail : cgm@csgb.gov.tr
Honlap: www.csgb.gov.tr/en/index.php (angol nyelvű)

Külföldi állampolgárok törökországi munkavállalását az alábbi jogszabályok rendezik:
• 4817-e számú törvény a külföldiek munkavállalási engedélyéről
• ennek a végrehajtási rendelete
• a külföldi tőkével működő vállalatoknál alkalmazott külföldi személyek munkavállalásáról szóló törvény.

Külföldiek számára fenntartott telefonos ügyfélszolgálat:
+90 (312) 296 6849

A török törvények értelmében a munkavállalási engedély hiányában végzett munka büntetendő. A kiszabható bírság mértéke elérheti a 2500 TL-t. Ezen felül az illegális munkaadó működési engedélyét bevonhatják, az illegálisan munkát végző külföldit pedig kiutasíthatják a Török Köztársaságból és megtagadhatják az ország területére történő későbbi belépésnek engedélyezését.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar állampolgárok által a határátkelőhelyeken 15 euró ellenében felvehető török vízum kizárólag turista célú beutazást és csak a vízumban meghatározott idejű tartózkodást (legfeljebb 30 nap) tesz lehetővé. Az ilyen vízummal beutazók tehát nem vállalhatnak munkát Törökországban. Ellenkező esetben illegális munkavállalónak minősülnek és a fentiekben leírt következményekkel kell számolniuk.

A törökországi munkavállalással kapcsolatban bővebb információ az alábbi honlapon található: www.yabancicalismaizni.gov.tr (angol menü: Ingilizce)