Milas város magyar házairól (képekkel és videókkal)


Törökország dél-nyugati partján, a Bodrum, Muğla és Aydın nevű, méltán híres török turistaközpontok által alkotott háromszög közepén fekszik Milas városa, becenevén Napfényország. Itt tálalhatóak a magyar házak (törökül Macar evleri), melyeket az 1920-as években itt élő, tehetősebb török családok által megbízott magyar építészek készítettek, akiknek neve sajnos ismeretlen.

Az elsőként felépült, citrusfákkal körülvett magyar ház a mostani Köztársaság úton (törökül Cumhuriyet Caddesi) foglal helyet. A Madam Murat házként is emlegetett épületet a tervező az első tulajdonos, egy török-francia házaspár története által megihletve készítette. A pár unokája egyébként a mai napig a Franciaországból hozatott bútorokkal berendezett házban él, és folytatja a nagyszülei által elkezdett vállalkozást. A család által előállított olívaolaj a nagymama nevét viseli.

A többi magyar ház a köztársaság első éveiben, a Rodosz szigetéről Milas-ba csábított 4 magyar építész által készült el. Az egyik a település első mozija volt. A helyiek már akkor is nagyon kedveltek a magyar szakemberek stílusát, így később két orvos is velük építette fel a családi házát. Az itteniek nagyon büszkék ezekre az egymás mellett álló épületekre, melyek a település egyik legforgalmasabb és legszebb részét (törökül Süsyolu) ékesítik.

A képek forrása: Milas város hivatalos weboldala, Ege’de son söz, Youtube videók.

Milas város magyar házairól (képekkel és videókkal)” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Igazán szívmelengető ez a bejegyzés! Egész biztosan kalandorlelkű építészek voltak, nyitottak a világra, telve életszeretettel, alkotó energiával. Nem is az a lényeg, hogy fennmarad-e a nevünk, hanem hogy fennmarad-e amit alkottunk… és nagy szó, ha 90 évig fennmarad, ha 90 év után is különleges valamiért.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s