Sokkban a törökországi amerikai közösség


Ti mit gondoltok, ha azzal kezdem, hogy tegnap halál közeli élményben volt részem, akkor az túlságosan hatásvadász? Na, majd meglátjuk!

Utoljára frissítve: Február 3. (22:25)

Pokolgép robbant Ankarában

Szóval 2013. február elsején, péntek délután (török idő szerint) 1 óra 13 perckor egy önmagát is feláldozó merénylő közreműködésével megint robbantás volt Ankarában, az amerikai nagykövetség egyik bejáratánál. Annak ellenére, hogy ketten meghaltak, és többen megsebesültek, a hír nem igazán köszön vissza a magyar sajtóban. Ha pedig igen, akkor is tévesen. Az Origón például azt írják, hogy (péntek délután helyett) csütörtök délelőtt történt a robbantás. Kedves origós munkatársak, nem tudom pontosan, hogy milyen forrást használnak, de nem ártana átváltani egy megbízhatóbbra. Rengeteg olyan magyar él Törökországban, aki kiválóan beszéli a nyelvet, és nem veti meg a tisztességes munkát sem – esetleg lehetne őket szponzorálni.

Pokolgép robbant Ankarában

A legfrissebb hírek szerint a török nemzetiségű merénylő a DHKP-C elnevezésű terrorista szervezet tagja volt, és 2002 óta Németországban élt, ahova egy hamis útlevéllel érkezett. Törökországba Görögországon keresztül lépett be, szintén illegálisan.

A Közel-Keleten lévő erős amerikai befolyás ellen ily módon tüntetni kívánó férfi azzal kopogtatta meg az éppen szolgálatban lévő biztonsági őr ablakát, hogy vízumért szeretne folyamodni, de a fémdetektoros kapun nem sikerült jelzés nélkül átjutnia. Ekkor rögtön aktiválta a magára erősített 6 kg TNT-t. A támadásban rajta kívül meghalt az ott dolgozó török biztonsági őr, és intenzív osztályra került egy éppen belépni készülő török riporternő is, akit az amerikai nagykövet hívott meg egy teára. Az Orduban született 30 éves terroristát még aznap eltemették a szülővárosában. A ceremónián a családon kívül 50 ember vett részt. A riporternő péntek óta több operáción esett túl, de a legutóbbi tudósítások szerint már nincs életveszélyben.

Pokolgép robbant Ankarában

Az egészben az a pláne, hogy csupán másfél órával az esemény előtt én éppen azon a környéken voltam. Egy dokumentumot kézbesítettem az osztrák követségen, az Atatürk sugárúton haladva oda-vissza, ami közvetlenül az amerikai követség épülete mellett fut. Mit ne mondjak, örülök, hogy emberünk aznap nem kelt korán.

A török sajtó sem szentelt túl sok időt a témára, mert ma egy újabb hír rázta meg az étert és a címlapokat. Megtalálták ugyanis annak a New Yorkban élő nőnek a holttestét Isztambulban, aki január 21-én veszett el. A nő a férjét és a gyerekeit hátrahagyva, az egyik barátnőjével készült Törökországba, aki az utolsó pillanatban visszamondta az utat. Így a 33 éves családanya végül egyedül érkezett, hogy szenvedélyének hódolva körbefotózza Isztambult. A nyomozás még nem ért véget, viszont annyit már nyilvánosságra hoztak, hogy a nő több törökkel volt kapcsolatban közvetlenül az utazása előtt. Gondolom, nem csak nőkkel, de egyelőre nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni. Egyelőre.

A holttesten még rajta voltak az arany ékszerek, a mobiltelefon és a tablet viszont hiányzott. A rendőrség éppen azon dolgozik, hogy az e-mail szolgáltató segítségével kiderítse, hogy kivel volt legutoljára kapcsolatban az áldozat. A boncolás szerint egy fejen lévő ütésnyomtól eltekintve, nem volt más sérülés a nő testén, és nem találtak drogfogyasztásra vagy nemi erőszakra utaló jeleket sem. A miértekre még mindig nincs válasz, de jelenleg is nagy erőkkel folyik a nyomozás.

Pokolgép robbant Ankarában

Az képek forrása sorrendben: Eye CarnivalOrigo, Hürriyet, Hürriyet Daily News

Sokkban a törökországi amerikai közösség” bejegyzéshez ozzászólás

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s