Könyvajánló és letöltés: A 6 kötetből álló Türkçe öğreniyoruz című sorozatról


A sorozat első részét a hozzá tartozó hanganyaggal már három és fél hónappal ezelőtt közzé tettem, így itt az ideje, hogy továbblépjünk!

Éva kérésének is eleget téve ma a következő öt kötettel kedveskedek az elszántabb nyelvtanulóknak. Sajnos nem vagyok birtokában az ezekhez tartozó hangfelvételeknek, de szívesen fogadom azokat bárkitől, aki meg szeretné osztani őket a többi törökül tanulóval. Apropó, vagytok még? Csinálgatjátok a nyelvvizsga feladatokat vagy feleslegesen fárasztom itt magam a gépeléssel? 🙂

Türkçe öğreniyoruz 2

Ez a könyv 100%-osan török nyelvű, tele párbeszédekkel, az aktuális nyelvtant bemutató példamondatokkal és rövid feladatokkal. Ezek többek közt taglalják a feltételes módot, a határozatlan múlt időt, a visszaható igéket és a függő beszédet. Nem mellesleg az illusztrációk is elég viccesre sikeredtek, alapvetően jó kis könyv ez, sokat lehet belőle tanulni, még a haladóknak is.

Ha rákattintotok a fenti linkre, akkor előnézetben tudtok egy pillantást vetni a könyv első pár oldalán helyett kapott részletes tartalomjegyzékre is.

Türkçe öğreniyoruz 3

A harmadik kötet már bonyolultabb nyelvtani szerkezeteket is boncolgat, átveszi az összetett igeidőket, a tárgyesetet és megtanít minket arra, hogy hogyan kell az igékből főneveket gyártani. A párbeszédek és elbeszélések már szinte kínosan hosszúak, de azért érdekesek, mert többek között bemutatnak törökországi szokásokat és látványosságokat is.

Haladóknak is ajánlom ezt a könyvet gyakorlásként, hiszen versek is vannak benne, és a feladatok sem olyan könnyűek.

A negyedik kötet három részre van osztva, melyeket egyenként tudtok letölteni:

Türkce öğreniyoruz 4 – 1. rész
Türkce öğreniyoruz 4 – 2. rész
Türkce öğreniyoruz 4 – 3. rész

A lapok kétoldalanként vannak beszkennelve. Így az Adobe olvasóval való megnyitás után be kell állítanotok a menüsávban található „nézet” gombnál, hogy a program az óramutató járásával ellentétes módon (90 fokosan) elforgassa a lapokat.

Ez egy viszonylag új, 1993-as kiadású könyv, 2-4 oldalas szájbarágós leírásokkal, hosszú párbeszédekkel és versekkel. A témák váltakoznak, némelyikük komoly és végtelenül száraz, mások szórakoztatóak vagy érdekesek. Ez a kiadvány a beszéd és a szövegértés fejlesztésére lett kifejlesztve, ezért nincsenek benne kitöltős feladatok, van viszont rengeteg ellenőrző kérdés a szövegek után. Csak teljes mértékben elhivatott és gyakorlott nyelvtanulóknak ajánlom!

Türkce öğreniyoruz 5

Ez a kötet a szerkezetét tekintve ugyanolyan, mint az előző, de a szövegek témái első ránézésre barátságosabbnak tűnnek.

Türkce öğreniyoruz 6

A hatodik kiadás is szöveges, megtűzdelve ellenőrző és egyéb elgondolkodtató kérdésekkel. A témák az alcím alapján tudományosak. Van itt szó mindenről az anyatejtől elkezdve, a mosoly erején túl, az Amazoni őserdőn keresztül az UFO-kig. Érdemes a már törökül nagyon jól beszélőknek is bekészíteniük egy szótárt az olvasáshoz.

Mára ennyi, azt hiszem, az elkövetkezendő hónapokban nem fogtok unatkozni. Ha van nyelvtanulással, illetve konkrét nyelvtannal kapcsolatos kérdéseket, a facebook oldalamon zaklathattok. Megpróbálok mindenkinek válaszolni olyan mértékben, amennyire az időm engedi. Jó tanulást!

Könyvajánló és letöltés: A 6 kötetből álló Türkçe öğreniyoruz című sorozatról” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Köszi, hogy csináltál egy ilyen oldalt. Nekem most nagyon jól jön, mivel nyelvtanfolyamra járni sehogy sem fér bele és jó, hogy most már van honnan elkezdenem az autodidakta nyelvtanulást. A török lesz az első ilyen önálló nyelvtanulásra irányuló kísérletem. 🙂 Hálás köszönetem.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s