Nazar boncuğu: A szemmel verésről és az az ellen védő gyöngyről


Török gyöngyA Közel-Keleten élők meg vannak róla győződve, hogy ha valaki túlságosan irigy rájuk, akkor az egy pillantásával meg tudja rontani a szerencséjüket. Főleg, ha a rosszakaró nem barna, hanem világosabb szemszínnel rendelkezik. Ha valaki például boldogan sétálgatva egyszer csak megcsúszik a járdaszegélyen, akkor hajlamos arra fogni, hogy valaki szemmel verte.

Ez a hiedelem itt, Törökországban is rendkívül nagy népszerűségnek örvend, olyannyira, hogy a gonosz tekintetek ellen védő gyöngyök és az azokat magukba foglaló ékszerek és kiegészítők gyártása külön iparággá nőtte ki magát. Van, aki nyakláncként vagy karkötőként hordja, van, aki biztonsági tűvel a ruhája belsejére erősíti. Ha kisbaba születik a családban, akkor rögtön felkerül rá valamilyen formában a szemmel verés ellen védő gyöngy (törökül nazar boncuğu). A jellegzetes, kék, fehér és fekete színekben pompázó motívum visszaköszön a lábtörlőkön, az emeletes házak bejárati ajtaja fölött, valamint az üzletek, irodák és otthonok berendezési tárgyai között.

Manapság már nemcsak a helyiek, de a turisták is előszeretettel vásárolják ezeket a termékeket, amik nemcsak az iszlám országokban, hanem a világ bármely pontján felbukkanhatnak. Az alábbi képen például Megan Fox amerikai színésznő pocakja felett fityegve.

Amikor valaki bókol egy szép leányzónak, legénynek vagy párnak, akkor nemcsak a maşallah, hanem a nazar değmesin kifejezés is napirendre kerül. A maşallah (hála Istennek) kifejezést a törökök akkor használják, ha szeretnék kinyilvánítani egy dologgal, személlyel vagy eseménnyel kapcsolatban érzett örömüket és/vagy elismerésüket. A nazar değmesin pedig tulajdonképpen az előző gondolatmenetnek egy másik formája, azzal a többletjelentéssel, hogy óvva intik csodálatuk tárgyát a szerencsétlenségektől. Olyasmi, mint magyarban a lekopogom kifejezés.

Mindenkinek nagyon szép, szemmel verés nélküli napot kívánok!

Az első és az utolsó kép saját készítésű, a Megan Fox-os forrása: Skinny vs Curvy, a többié pedig ismeretlen.

Nazar boncuğu: A szemmel verésről és az az ellen védő gyöngyről” bejegyzéshez 9ozzászólás

  1. Múltkor, pár nappal azután, hogy olvastam ezt a bejegyzésedet, mentem le a lépcsőházban, és megláttam egy ilyet az alsó szomszéd ajtaján. Képzelheted azt a meglepődést 😀 Biztos Törökországból hozták neki az ismerősök 🙂

  2. Update: fotóztam nazar boncuğu fát Kappadókiában, van egy kisebb gyűjteményem ilyen ékszerekből (már évek óta gyűjtöm), éééés mától tetoválásként is viselem, úgyhogy azt hiszem, egy életre védve vagyok. 🙂

Szerinted? Szólj hozzá Te is!