Egy kis multikulti – mert néha kénytelen vagyok kihúzni a fejemet a homokból


Azt vettem észre, hogy az utóbbi pár hónapban egyre több török újságban és weboldalon jelennek meg Magyarországgal kapcsolatos írások. Erre a jelenségre először nyáron figyeltem fel, amikor leginkább a migráns helyzettel kapcsolatban cikkezett országunkról a török sajtó.

Ekkor a híradások többsége szélsőjobbozta és fasisztázta a magyar kormányt és személy szerint Orbán Viktort is. Valamint kikérte magának, hogy míg Törökország több millió menekültet lát el, addig az európai országok pár százezer ember életét nem képesek megmenteni. Az indulatokat tovább szították a Magyarország határain felhúzott kerítések és a László Petra operatőr nő általi menekültgáncsolás. Ezek a hírek nemcsak Törökországot, hanem a világsajtót is bejárták.

strucc 6a00d8341c59be53ef013488b614d8970c-800wiA migráns témával én eddig nem foglalkoztam a blogon, és most is csak annyit szeretnék mondani, hogy szerintem ezt a jelenleg is zajló folyamatot akár népvándorlásnak is lehetne nevezni, amire már korábban is volt példa – és nagy valószínűség szerint a jövőben is lesz. Mert nemcsak a divat, hanem a történelem is ismétli önmagát.

A migrációt lehetetlen megállítani, bármennyire is akarja azt az ember. A tömegek mozgásának szabályozásával és korlátozásával persze lehet próbálkozni, de ha ez nincs jól megtervezve és előkészítve, akkor a végeredményt nem igazán nevezhetjük ideális (tehát minden érintett által elfogadott és valamilyen szinten kielégítő) megoldásnak.

Szerintem az sem meglepő, hogy a népmozgás erős indulatokat és érzelmeket vált ki még az amúgy nyugodtabb természetű, a többség által esetleg közömbösnek tartott emberekből is. Nyilván senki sem szereti, hogy ha egy általa befolyásolhatatlan külső tényező hirtelen a feje tetejére állítja a kemény és évekig tartó munkával kialakított életritmusát és megcincálja a személyes életterét. Senki sem szereti a drasztikus változásokat és a bizonytalanságot. És azt is megkockáztatom kijelenteni, hogy még a legbátrabb és legmagabiztosabb emberek is tartanak valamennyire az ismeretlentől.

Az úgynevezett globalizáció viszont mindezek ellenére már folyik egy ideje, ráadásul egyre gyorsabban. Az emberek vegyes házasságokat kötnek, nyelveket tanulnak, külföldre mennek nyaralni, hosszabb-rövidebb időre oda költöznek vagy csak oda fektetnek be. Keveredünk… Változik a környezetünk… Akkor is, ha ki sem tesszük a lábunkat a lakhelyünkről.

Manapság sokkal több és változatosabb információ, kulturális és vallási behatás, valamint nemzetiség ér el bennünket és ágyazódik bele a tudatalattinkba, mint valaha. És az ér el kifejezést itt most nem átvitt értelemben értem. Az említett dolgok és emberek fizikailag, érezhetően a mindennapjaink részévé válnak. Akkor is, ha nem akarjuk. Van hipergyors mobilnet, a szomszéd településen mecset vagy zsinagóga épül, albán fiú dolgozik a pékségben, dönert vagy gyrost kínál a bajuszos török bácsi, a határ mentén menekülttáborok épülnek, az utcán több a kéregető, amerikai vagy éppen kínai üzletemberekkel dolgozunk együtt. A felsorolást a végtelenségig lehetne folytatni, de nem érdemes.

Kedves olvasó! Hallottál már valaha a kulturális sokkról? Mert előfordulhat, hogy ebben szenvedsz. Ha nem te, akkor a szüleid, a szomszédod vagy egy ismerősöd. Attól függetlenül, hogy az illető nem külföldön él.

Mert olyan különös helyzet állt elő, hogy egy jó kis kultúrsokkért már nem kell elutazni Magyarországról. Ebből teljesen egyértelműen következik az, hogy a magyar ember már a saját otthonában is tud „turistáskodni”. Hogy valaki mennyire képes ezt az élményt valaki pozitívan vagy negatívan felfogni, az nagy mértékben függ a hozzáállásától.

Ha egy multikulturális élethelyzetbe kerülünk, az jobb esetben azt eredményezi, hogy toleránsabbak és türelmesebbek leszünk a számunkra ismeretlen vagy szokatlan dolgokkal szemben. Legalábbis, ha van erre elég energiánk. Tehát kívánok mindenkinek nemcsak boldogságot és egészséget, hanem erőt és energiát is a 2016-os évre.

Amúgy nem kell megijedni, a kultúrsokk nem egy halálos kór, viszont nem is túl kellemes. A mielőbbi kiheverésében talán segít Lafferthon Ágnes 2007-es alábbi írása.

„Maga a szó „kultúrsokk” azt sugallja, hogy egy bizonyos kultúrával való találkozás sokkoló hatással van ránk, ám a legtöbb esetben ez nem azonnal történik. Eleinte sokan egész kellemesen érzik magukat, sokszor hónapokkal később mennek át a sokkon, amikor már elmúlt a kezdeti varázs. A probléma az, hogy belefáradunk az „új” kultúra adaptálásába. A kultúrsokk hosszú lefolyású folyamat, nem egy-két hétig tart, hanem akár 6-9 hónapig is!

 1. szint: Pozitívan állunk hozzá mindenhez és jó humorérzékkel, a kultúrák közti különbségeket különlegesnek és érdekesnek tartjuk. Rengeteg új élményben van részünk.
 2. szint: Már viszonylag átfogó képet kaptunk az új környezetről, pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt szereztünk. A jó dolgok után már észrevesszük a rosszakat is, de ignoráljuk őket, igyekszünk csak a pozitív dolgokra koncentrálni.
 3. szint: Elkezdünk a negatív tapasztalatokra összpontosítani, ami eleinte érdekesen más volt, az most bosszantó és
 4. szint: Kezdjük megszokni a rossz és a jó dolgokat is, a környezetet.
 5. szint: Teljesen megszoktuk az ittlétet, megismertük a kultúrát, kialakítottuk mindennapi rutinunkat, baráti köreinket. Új hobbikra tettünk szert.

Az, hogy valaki mennyi idő alatt vészeli át mindezt, és mennyi időt tölt el az egyes szinteken, az függ az egyén alkalmazkodóképességétől, általános beállítódottságától (optimista vagy pesszimista, hirtelen haragú vagy inkább nyugodt, mennyire nyitott, könnyen köt-e új barátságokat, mennyire gyorsan tanul stb.).

Fontos megemlíteni azt is, hogy nem feltétlenül megy mindenki végig az összes szakaszon, és sokszor előfordul az is, hogy össze-vissza ugrál az ember a különböző szintek között.”

A kép forrása: ismeretlen

Lafferthon Ágnes teljes írását ide kattintva olvashatjátok el.

Egy kis multikulti – mert néha kénytelen vagyok kihúzni a fejemet a homokból” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Merhaba!

  Sajnos, Európában már jó ideje nem divik a nyitott nők korlátlan megerőszakolása, gyermekházasság, a többnejűség és a vallási üldözés.
  Senki nem szólna egy rossz szót sem, ha képesek lennének minimálisan tisztelni bármit is és betartani a törvényeinket.
  Amúgy, nagyon nincs lezárva a “fasiszta” kishazánk, csak éppen nem rohangálhatnak oda ahova akarnak, hanem el kell menni a hivatalos gyüjtőpontra és ott lejelenkezni, hogy szeretnék belépni az országba.
  Ahogy ezt te is tetted a reptéren…

  Azt kint biztos nem látod, de itt a török, szír, stb. bevándorlók elég jól érzik magukat és ha van nép, aki barátságosan fogadja őket Európában, akkor azok mi vagyunk.

  A korlátlan, ellenőrizetlen, erőszakos, teljes Európát érintő bevándorlás, eddig a történelem során 1* fordult elő, a Római Birodalom végnapjaiban.
  Az eredménye az lett, hogy évszázadokra visszavetette az emberiség fejlődését, kiirtotta a tudást, az irásbeliség megszünt és beköszöntött a “Dark Ages”.

  Kissebben akkor fordult elő, mikor a bevándorló románokat letelepítette a magyar elit Erdély déli részén. Az is milyen jól sikerült! Nem?

  Aztán még valami, kiváncsi vagyok, hogy egy határőr a török-szír vagy a török-iraki határon mit tenne, ha csak úgy elkezdenének keresztül rohangálni a határon…
  Vagy nem is a határon hanem “csak” Diarbakyrban, ha egy emberke “csak” úgy elfutna az intézkedés elől, akkor mi történne vele?
  Lehet, hogy kérdés nélkül lőnék tarkón?

  Mi történne, ha egy muszlim vallású államban egyszerre több millió keresztény jelenne meg és letépkednék a hijab-ot a nőkről, aztán nyakra főre erőszakoskodnának velük, közben havi több ezer Lírát követelnének, lakást és kocsit, dizsnóhúst követelnének finom házi pálesszel, a bajor bevándolók tömege pedig hideg sört akarna vizelni a Mekkában, felállítanának illegálisan egy keresztény vallási rendőrséget, kialakítanának “muszlim no-go zone” területeket és a szélsőséges beszivárgók néha itt-ott felrobbantanának egy két intézményt?

  Szóval nagyon nem ilyen egyszerű ez a multikulti, keveredjetek sokasodjatok!!!

  Olvasd el Detroit, Baltimore, St. Louis történetét, hogy mikor és mi történt és mi vezetett a mai helyzethez.
  Ez a multikuli bevándorlás kicsiben.(ahol még csak vallási kultúrális különbség sem volt)

  Vagy ha már itt tartunk, az ellenőrizetlen bevándorlás klasszikus esete az Amerikai kontinensre történt bevándorlás, ott is mennyire jól sikerül integrálni az indián őslakosoknak a keresztény vallás jegyében, üldözések, háborúk, éhinség elől menekülő bevándorlókat, az erőszakos, “no-go zone”-t (Pymouth, Jamestown, San Jose, Barbados, stb.), vallási helyeket, saját törvényeket kialakító spanyolokat, angolokat…

  Persze Magyarország a náci, írják ezt egy olyan országban, ahol totális médiakontroll van és iszlamista vezetés?
  Abban az országban, ahol fű alatt olajat cserélnek fegyverekre az Iszlám Állammal és kırmızı-beyaz Moszulról, Alepporól vagy Rakkáról álmodik a miniszterelnök?

  Amúgy éppen most koldul Törökország Európától 5 milliárd Eurós biankó csekket, attól az Európától, ahová Magyarország is tartozik.
  Azért kicsit erős, hogy e mellett ide köpködnek.

  Nagyon szeretem olvasni a blogodat és nem így akartam elintézni az első hozzászólásomat.

  Affedersiniz!

  • Kedves 1899!
   Nem kell bocsánatot kérned, mert van véleményed. Tapasztalataim szerint mindenkinek van, csak nem mindenki hangoztatja.
   Én például nem foglaltam állást sem a migránsok mellett, sem pedig ellenük. Mert tudom, hogy minden egyes élethelyzet és minden egyes ember különböző – ezért nem szabad általánosítani. Mert engem sem képvisel például egy Törökországba telepedett és itteni üzletemberekkel érdekből összefekvő magyar nő. Tehát ugyanúgy nem képviseli egy beteges hajlamokkal rendelkező, szélsőséges ember az összes illegális határátlépőt.
   Én csak arról írtam, hogy a jelenséget népvándorlásnak is nevezhetjük (anélkül, hogy ez pozitívnak vagy negatívnak tituláltam volna), utána pedig a kulturális sokkról beszéltem.
   Van még egy multikulti jellegű cikkem, ha érdekel- Talán ezt érdekesebbnek fogod találni: https://nagyutazas.wordpress.com/2011/06/17/langokban-az-arab-vilag/

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s