Közel-keleti pillanatképek: Lángokban az arab világ


Máig emlékszem arra a napra, amikor ledőltek a Világkereskedelmi Központ tornyai. Az persze máig vitatott, hogy vajon az amerikai kormány, a világ vezetőiből álló Illuminati vagy egy afganisztáni barlangban élő mindenre elszánt terrorista volt az incidens hátterében. Ez viszont nem változtat azon, hogy a tőlünk távol történő dolgok is erőteljesen tudják befolyásolni a mindennapi életünket.

Az épp aktuális terrorista tevékenységekről a médiának köszönhetően szinte azonnal értesülhetünk, és a politikusok is szívesen emlegetik a szeptember 11-ei szerencsétlenséget, amikor alapvető szabadságjogokat sértő törvényeket szeretnének beiktatni. Na de most nem is ez a lényeg.

Vérengzések a Közel-Keleten

Az elmúlt évek során rengeteg külföldivel találkoztam.  Az első pár hónapban például tucatnyi afgán fiatallal jártam nyelviskolába. Soha nem fogom elfelejteni a padtársam könnyben úszó szemeit, ahogy arról mesélt, mennyire hiányzik neki a családja, és hogy alig várja, hogy gyógyszerészként végezve hazatérhessen. Mivel a háború után az afganisztáni közoktatási rendszer (is) romokban állt, a tehetősebb szülőkkel rendelkező fiatalok családjukat hátrahagyva Törökországba jöttek tanulni. Osztálytársaim többsége egy éves nyelvi előkészítő után az orvosi egyetemen folytatta tanulmányait, hogy diplomát szerezve visszatérjen hazájába.

Tavaly volt szerencsém két iraki családdal is megismerkedni. Megdöbbenve hallgattam egy fiatal, iraki barátnőm szavait, amikor 3 éves lánytestvére váltságdíj fejében történő elrablásáról beszélt. Azt is mondta, hogy tisztában van azzal, hogy minden hazalátogatás alkalmával áldozatává válhat egy bombatámadásnak vagy elfeledett taposó aknának. Emlékszem a mosolyára is, amikor arra kért, hogy fotózzam le a parkban, mert szeretne egy pár képet küldeni az otthoni barátainak.

A líbiai lázongások idején is aggódva figyeltük a híreket, mert napokig nem tudtuk telefonon elérni az ott dolgozó családtagunkat, akinek több kilométert kellet táskástól gyalogolnia a repülőtérre, hogy a tervezett bombázások előtt biztonságban hazaérjen.

Vérengzések a Közel-Keleten

Lángokban a világ. Nemcsak az arab. Afrikai barátaim elmondása szerint az elmaradott országokban élő asszonyok hálát adnak az égnek, ha az adott napon nem voltak megerőszakolva. Az Egyesült Államokban állandóak aktívan tevékenykedik egy-két sorozatgyilkos, és bizony itt, Törökországban is hallani elképesztően erőszakos eseményeket a reggeli hírekben. Minden nap.

Az elmondottakat megélve, az otthonuktól, családjuktól, gyerekkoruktól megfosztott emberek elbeszéléseit hallgatva jöttem rá arra, hogy mennyire szerencsés is vagyok. Nem mindenkinek adatik meg, hogy egy békés országban nőjön fel. Nem mindenki tud iskolába járni. Nincs mindenkinek lehetősége idegen nyelvet tanulni. Nincs mindenhol internet. Nem mindenhol lehet elérni telefonon a családtagokat. Nem mindenki ér haza biztonságban egy fárasztó munkanap után.

A jóhoz könnyű hozzászokni.
Persze én is méregbe jövök, ha elsózom a vacsorát. Engem is érintenek a növekvő kamatok vagy a munkanélküliség. Tisztában vagyok vele, mennyi stresszel járnak a vizsgák, és hogy milyen nehéz kora reggeltől késő estig dolgozni. De azt is tudom, hogy hihetetlenül szerencsés vagyok, hogy szabad lehetek, hogy az életemet nagyban befolyásoló döntéseket nem mások hozzák meg helyettem.

Képek forrása: Reuters, Matthew Wester photo.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s