Egy újabb érdekes étel-különlegesség: Édes kolbász


Az egyik ismerősünk révén nemrég szert tettünk egy pár kiló friss édes kolbászra (törökül: tatlı sucuk). Bár ennek a diós, szőlőmelasszal bevont finomságnak picit furcsán hangzik a neve, és a megjelenése sem túl étvágygerjesztő, higgyétek el nekem, megéri kipróbálni. Főleg, ha Elazığ-ból származik, ami országszerte híres a finom szőlőjéről.

Édes kolbász Elazığ-ból

Ezt az édességet úgy készítik, mint egy gyertyát. Először felfűzik a diókat egy cérnára, majd azt piros vagy zöld szőlőmelaszba mártogatják, amíg a végtermék eléri a kívánt vastagságot. Evéskor nem árt résen lenni, mert a cérna bizony legtöbbször ottmarad középen, főleg, ha előre csomagolt, bolti áruval van dolgunk. De ezt egy ügyes mozdulattal el lehet távolítani, már ha rutinos az ember.

Elazığı népviselet:
Édes kolbász Elazığ-ból

A különböző színű és ízű édes kolbászok sok helyen megtálalhatóak, például az aszalt finomságokat, magvakat, és néha házi készítésű püréket, levelek és fűszerkeverékeket is áruló, úgynevezett kuruyemiş boltokban. Nézzünk csak be az egyik ilyen, Ankara Ulus nevű városrészében lévő csodálatos boltocskába.

Tatlı sucuk: Török édes kolbász

Ha már itt vagyunk… Egy kis aszalt fügét? Valaki? Esetleg egy kis szotyit? Egyéb magvakat? Hmm?

Aszalt füge

Török kuruyemiş

Egy újabb érdekes étel-különlegesség: Édes kolbász” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szia Petra! Itt nalunkfele ilyesmi nincs, erdekes. A kolbaszra csak alakilag hasonlit. Mikor irsz a munkakeresessel levo tapasztalataidrol??

  2. Mustkolbász. Századeleji szakácskönyvekben mindenhol fellelhető errefelé is. Megfeledkeztünk róla, de vidékenként hagyományosan a Kárpát medencében is készítettek. Jó látni, készül még 🙂

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s