Ankarához is közeledik a karácsony


Az elmúlt évek során jó pár ismerősömben felvetődött a kérdés, hogy itt vajon van-e karácsony. Erre általában azt szoktam válaszolni, hogy Törökországban minden egyes nap karácsony van valahol. Ezzel nemcsak az ország sokszínűségére és nagyságára utalok, hanem arra is, hogy bár az iszlám vallásnak nem része ez az ünnep, a törökök nagyon is kedvelik a karácsonyi díszeket és motívumokat, melyeket év közben is lehet látni itt-ott. Hogy miért is? Mert jól néznek ki.

Ahogy közeledünk az év végéhez, sok helyen lehet látni Törökországban adventi koszorúkat, csengőket és műhóval beborított fenyőfákat. Egy pár héttel ezelőtt az ankarai kültereket is ellepték a lampionok és színes égők. Úgy tűnik, hogy az idén nem fehér, hanem kék karácsonyunk lesz.

Már csak a forralt bor és kürtös kalács íllatú szabadtéri karácsonyi  vásárok hiányoznak. De nagyon!

Kék karácsony Törökországban 2011

Kék karácsony Törökországban

Az egyik többemeletes fővárosi üzlet karácsonyi pompába öltöztetése már november elején megkezdődött. Szerintem az előkészületek egy párszor biztosan kivágták a biztosítékot a környéken, de a végeredmény mindenképpen szemet gyönyörködtető és szívet melengető lett, éjszakai sötétségben és nappali fényben egyaránt.

Először egy hatalmas led égőkből készített szalag telepedett rá a homlokzatra, majd egy óriási masni is helyett kapott a bejárat felett. Egy pár napon belül az egész előteret beterítette a műhó, aztán a fákat és bokrokat lepték el a színes égősorok. Végezetül a bejárathoz vezető lépcsök is kivilágosodtak.

És ha mindez még nem lenne elég, a többemeletes épület tetejére elhelyeztek egy hógépet, ami az üzlet környékén akkor is biztosítja a békésen szemerkélő havat, amikor az időjárás amúgy száraz lenne. A hangszórókból pedig hangosan szólnak a fülbemászó ünnepi dallamok. Ember legyen a talpán, akire ilyenkor nem tör rá a karácsony szelleme. Még akkor is, ha épp Törökországban van.

Kék karácsony Törökországban 2011

Fehér karácsony a Közel-Keleten

Kellemes karácsonyt innen, Törökországból!

Kellemes karácsonyt innen, Törökországból!

Kellemes karácsonyt innen, Törökországból!

Igazi hó alatt roskadozó rózsaszín műfenyő

Igazi hó alatt roskadozó rózsaszín műfenyő

Ezt a színes karácsonyfadíszekből fabrikált koszorút egy ankarai cipőbolt bejáratán láttam. A törökországi karácsonyi kirakatok egyébként is megérnek egy misét. Kattintsatok a linkekre, és lássatok csodát. 🙂

Karácsonykor is nyitva

Az ünnepi fotósorozatunkból természetesen nem maradhat ki a karácsony elmaradhatatlan kelléke, a fenyőfa sem.

Gyönyörű, piros gömbökkel díszített karácsonyfa Törökországban

Élő fenyőt itt még nem nagyon lehet kapni, de szerintem egy pár éven belül ez is divatba fog jönni. Addig is gyönyörködjünk ebben a szép kis karácsonyfában, amit az egyik élelmiszerüzlet péksütemény részlegének pultján fedeztem fel.

Török karifa

Hát most ennyi fért bele a mi kis karácsonyi galériánkba. Még több fényképpel és érdekességgel várlak titeket jövőre is.

Ankarához is közeledik a karácsony” bejegyzéshez 4ozzászólás

  1. Itt Isztambulban is szépen fel vannak díszítve a boltok, nem is gondoltam volna, hogy még díszeket és karácsonyfát is tudunk venni, de pont tegnap nézegettem, hogy otthon a Vörösmarty téri vásár milyen gyönyörű és hogy mennyire hiányzik a töki pompos és a kürtős kalács..

    • Ti nagyon szerencsések vagytok, Isztambulban minden vallás megtalálja a maga ünnepét, és az ahhoz szükséges kellékeket – meg persze imahelyeket. Ha eleget keresel, talán még igazi karácsonyi vásárt is találsz!

Szerinted? Szólj hozzá Te is!