Hogyan szavazzunk Törökországból


Magyarország ankarai konzuli hivatalának tájékoztatóját szeretném megosztani mindazokkal, akik azt tervezik, hogy Törökországból szavaznak majd az április 6-án tartandó magyarországi parlamenti választásokon.

Tisztelt Választásra Jogosult Magyar Állampolgárok!

Nagykövetségünk a következőkről szeretné tájékoztatni a 2014. évi április 6-ra kiírt országgyűlési választásokon szavazási jogukat gyakorolni kívánó magyar állampolgárokat.

A választások során a szavazás módja a magyarországi állandó (bejelentett) lakcímmel rendelkezők (lakcím kártyájukon magyarországi cím szerepel), és nem rendelkezők esetében eltér. A külképviseleten történő szavazáshoz a magyarországi lakcímmel rendelkező választóknak kérniük kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levél útján szavaznak, amihez először szükséges regisztrálniuk a központi névjegyzékbe.

I. Állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok

Az állandó magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok automatikusan bekerülnek a központi választói jegyzékbe. Amennyiben a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodnak, dönthetnek úgy, hogy az adott országban lévő magyar külképviseleten (vagy külképviseletek egyikén) adják le a szavazatukat. Ehhez kérniük kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket.

Törökországban lehetőség van az Ankarai Nagykövetségen, vagy az Isztambuli Főkonzulátuson szavazni. A választónak a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételi kérelemben kell meghatároznia, hogy a két törökországi külképviselet közül melyiken kíván szavazni. A jelentkezési kérelemnek legkésőbb 8 nappal az április 6-án esedékes választások előtt be kell érkezniük a Nemzeti Választási Irodához.

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet lehetőség van postán benyújtani az illetékes helyi választási irodához:
Formanyomtatvány: http://valasztas.hu/hu/ovi/content/15m_kerelem_kulkepviselet.pdf
A helyi választási irodák címei: http://valasztas.hu/hu/ovi/720/720_0.html

Ügyfélkapuval rendelkezők kérhetik az ügyfélkapun keresztül a magyarorszag.hu honlapról; illetve lehetőség van az átjelentkezésre a http://www.valasztas.hu honlapon keresztül is, a következők szerint:
(Felhívjuk a figyelmet, hogy a személyi szám ismerete szükséges a kitöltéshez. Amennyiben az elmúlt 2 évben Önök igényeltek útlevelet a magyar konzulátusokon, akkor személyes megjelenés mellett (adatvédelmi okokból) tájékoztatjuk Önöket a személyi számukról.)

1. Főoldal (www.valasztas.hu):
Átjelentkezéssel történő szavazás, külképviseleti névjegyzékbe vétel, mozgóurna igénylés kérelmek on-line kitöltéséhez kattintson ide!
2. „Külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem”
3. A megjelenő – számítógép által generált – kód beírása, majd „Tovább” kiválasztása.
4. A feljövő 5 oldalas nyomtatvány kitöltése, majd elküldése (a vonatkozó gombbal az 5. oldal végén).

A Nagykövetség és a Főkonzulátus április 6-án reggel 06.00 és este 19.00 között fogadja a magyarországi lakcímmel rendelkező azon magyar állampolgárokat, akik kérték felvételüket a vonatkozó (Ankarában szavazók a nagykövetségire, Isztambulban szavazók a főkonzulátusira) külképviseleti névjegyzékbe.

II. Állandó magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok (jellemzően azok, akik egyszerűsített honosítással lettek magyar állampolgárok, illetve akik korábban kivándorolt státuszúnak jelentették le magukat) szavazása levél útján történik majd. A szavazáson való részvételük feltétele a névjegyzékbe vételi kérelem benyújtása, azaz a regisztráció. A sikeres regisztráció után – a Választási Irodától kapják meg levélben a szavazáshoz szükséges un. „szavazási levélcsomagot”.

A szavazólapokat és a szavazatukat tartalmazó lezárt borítékot (március 24 és április 4. között munkanapokon-munkaidőben, illetve április 6-án 06.00 és 19.00 között leadhatják) az Ankarai Nagykövetségen, vagy az Isztambuli Főkonzulátuson (és a nagykövetség, illetve a Főkonzulátus küldi meg a Választási Irodának) vagy postai úton küldhetik vissza a Választási Irodának.

a) A regisztráció történhet postai úton, amihez a regisztrációs ív letölthető a valasztas.hu honlapról, illetve átvehető a konzulátusokon. A borítékot a Nemzeti Választási Irodának kell címezni.

b) A regisztráció történhet online is, a valasztas.hu honlapon, illetve ügyfélkapu segítségével. A valasztas.hu honlapon a regisztráláshoz , személyi szám ismerete szükséges a kitöltéshez. Amennyiben az elmúlt 2 évben Önök igényeltek útlevelet a magyar konzulátusokon, akkor személyes megjelenés mellett (adatvédelmi okokból) tájékoztatjuk Önöket a személyi számukról. A valasztas.hu-n a regisztrálás menete a következő :

Regisztrációhoz a valasztas.hu honlapon a következőt kell választani:

1. A főoldalon (www.valasztas.hu)
Magyarországi lakcímmel nem rendelkezők: az on-line regisztráció indításához kattintson ide!
2. Belépés Ügyfélkapu nélkül
3. Névjegyzékbe vételi kérelem benyújtása
4. A megjelenő számítógép által generált kód beírása, majd „Tovább” kiválasztása.
5. A feljövő 7 oldalas nyomtatvány kitöltése, majd elküldése (a vonatkozó gombbal az 5. oldal végén).

Kérjük, hogy további kérdéseik esetén forduljanak bizalommal a Nagykövetség Konzuli Hivatalához (consulate.ank@mfa.gov.hu) vagy az Isztambuli Főkonzulátushoz (consulate.ist@mfa.gov.hu), vagy keressék fel a valasztas.hu honlap „Gyakran Ismételt Kérések a Választásokról” menüpontját.

Tisztelettel:
Magyarország Nagykövetségének Konzuli Hivatala Ankara

Hogyan szavazzunk Törökországból” bejegyzéshez ozzászólás

    • Szeretnek szavazni, de meg at kell jelentkeznem, hogy innen tudjak voksolni. Az az igazsag, hogy az elmult par evben nem nagyon követtem az otthoni politikai partok tevekenysegeit, szoval jelenleg meg fogalmam sincs, hogy kire lenne erdemes szavazni. De ennek majd meg addig utanajarok.

      Addig is itt vannak a marcius 30-ai török valasztasaok, azokon is elhetek mar a szavazojogommal.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s