Az éppen aktuális török sorozatokról (videókkal)


Törökországban virágkorukat élik a hazai gyártású sorozatok. Manapság minden nagyobb adónak van legalább 5-10 szappanopera-szériája. Ennek köszönhetően egy pár hete ellepték a médiát az ősszel induló sorozatokat népszerűsítő kisfilmek. Ezekből (is) válogattam ki nektek egy párat ízelítőül, hogy lássátok, hogyan is mulat a török nép, legábbis hétköznap esténként.Török sorozat dömping 2012

Ustura Kemal (Penge Kemal)

Hallottatok már az oszmán pofonról? A hiedelem szerint anno úgy edzették a harcosokat, hogy gyerekkoruktól kezdve fákat kellett pofozgatniuk, hogy így megerősödve egyetlen legyintéssel be tudják törni az ellenfelük koponyáját. Nem tudom, hogy ebből mennyi igaz, mindenesetre ez a sorozat elég szórakoztatónak tűnik. Persze csak azok számára, akik nem vesznek mindent véresen komolyan.

Suskunlar (A hallgatagok)

Ennek a főleg férfiak által közkedvelt műsornak az első évadja sokat merített a Brad Pitt főszereplésével (is) készült Pokoli lecke (Sleepers) című amerikai filmből, ugyanis azt követhettük végig, ahogy a gyerekként megkínzott, már felnőtt férfiak egy csoportja bosszút állt az őket bántalmazókon. Hogy mit hoz a második évad? Azt még egyelőre nem tudni biztosan.

Muhteşem Yüzyıl (Egy fenséges évszázad, az RTL klubon Szulejmán néven fut)

Ez a török sorozat már évek óta az legfelkapottabbak közé tartozik, ami a népes mezőnyt elnézve bizony nagy szó. A szereplők egymásnak adják a beszélgetős és bulvárműsorok ajtajának a kilincsét. A közönség főleg a Németországban született, vörös hajú, félig török lányért (Meryem Uzerli) van oda, aki a kezdetekkor még eléggé törte a nyelvet, de mára már szépen belejött.

A történet az Oszmán Birodalom idején játszódik, és erősen meg van fűszerezve fogságba ejtett csodaszép külföldi lányokkal, bonyolultabbnál bonyolultabb szerelmi történetekkel, rafinált módon tálalt gyilkosságokkal, valamint egy nagy adag hősiességgel és árulással – ahogy az jó török szokás szerint lenni szokott.

Hayat devam ediyor (Az élet megy tovább)

Emlékeztek még Hayatra, akit 15 évesen adtak férjhez, mert „idő előtt” elveszítette a szüzességét? Úgy néz ki, hogy a faluból Isztambulba emigrált család elmúlt éve elég mozgalmas volt, és van egy olyan érzésem, hogy a következő sem lesz piskóta.

Kurtlar vadisi (A farkasok völgye)

Mit is mondhatnék egy olyan sorozatról, amely már a 10. évadját tapossa? Leginkább azt, hogy engem hidegen hagy. A történet amúgy egy törvényen kívüli csoportosulásról szól, akik nem teljesen legális eszközökkel intézik el azokat a rosszfiúkat, akikkel a kormány nem tud mit kezdeni. Ez annyira nem is hangzik rosszul, mi? De a több másodperces hallgatásokkal, hirtelen hangulatváltásokkal, olykor monoton, máskor hatásvadász dallamokkal, teátrális arckifejezésekkel és kínosan hosszú pillantásokkal megspékelt jelenetek szépen ki tudják készíteni azt, aki ezekhez nincs hozzászokva.

Uçurum (Szakadék)

Ez a történet arról szól, hogyan adják-veszik a Törökországba vetődött fiatal külföldi lányokat.

Krem (Krém)

Van egy olyan érzésem, hogy a szépséges brazil modell miatt sok pasi fogja titokban követni ezt a habkönnyűnek látszó alkotást.

Son yaz  (Az utolsó nyár)

Amint a mellékelt kisfilm is mutatja, 1912-ben nem volt éppen felemelő élmény a Balkán-félszigeten élni, mert Bulgária, Szerbia, Görögország és Montenegró éppen az Oszmán Birodalom uralma alól való felszabadulásért küzdött – sikeresen. De hogy pontosan miről is szól ez az újonnan induló sorozat, azt egyelőre nem tudni. Nagy valószínűség szerint nyomorúságról, szenvedésről és önfeláldozásról. Kíváncsi vagyok, hogy mit fognak kihozni ebből a témából a készítők, de van egy olyan érzésem, hogy (többek között) egy tiltott románcot.

Folytatása következik!?

Az éppen aktuális török sorozatokról (videókkal)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Ezek közül egyedül a Suskunlar jött be, vagyis csak azt láttam, a többi nem keltette fel az érdeklődésemet (illetve végigszenvedtem néhány részt a Hayat devam ediyor c. kurd rettenetből). Te láttad egyébként a Sleeperst? Annak alapjául egy könyv szolgál, amit egy olasz emberke írt, Lorenzo Carcatella. A törökök is próbálták a könyvet is alapul venni a sorozathoz és hát persze minél több török jellemző vonást beépíteni. Egyébként a kedvencem ő: http://websozluk.org/wp-content/uploads/2012/07/sarp-akkaya4.jpg ARC. 🙂 Neked a fentiek közül melyik tetszik a legjobban?

  • Igen, a Suskunlar-t én is elnézegetem, főként a férjem miatt. 🙂 A filmet is láttam, az azért nagyon ütős volt – a kedvenceddel meg teljesen egyetértek!!
   A többi sorozathoz viszont nincs türelmem. Pedig az Ustura Kemal-on biztos jót lehetne röhögni részegen. Azok az ugrásból levágott pofonok mennyeien néznek ki! 🙂 A Hayat devam ediyor szerintem addig volt érdekes, amíg a faluban játszódott, mert olyan helyeken még nem jártam.

 2. Szerintem nagyon jó, tulajdonképpen dokumentumfilm, egy fiatal tanár srácról szól, aki Denizliből származik és elmegy tanítani keletre. A gyerekek még törökül sem tudnak, nemhogy a tantárgyakat megértsék… Érdekes, ahogy kínlódik. Nekem tetszett. Plusz kicsit betekintést nyer az ember a kurd családok életébe. Egy momentum nagyon megragadt bennem. Az egyik kurd családapa jelentkezik a városban vmi melóra és beikszeli hogy beszél idegen nyelveket. Kérdezik tőle, hogy mit? Beszélek kurdul és törökül – mondja, erre aztán körberöhögik…

 3. Szerintem a Leyla ile Mecnun az ász, és sírva röhögök rajta, annyira jó. De nem értem, hogy hogy lehet minden egyes sorozat minden része másfél órás…

 4. Muhteşem Yüzyıl (Egy fenséges évszázad) nézem törökül, nem titkolva, hogy Halit Miat kezdtem nézni. Nagyon jó film, már itt nálunk is van magyar rajongoi oldala a filmnek, én vezetem. Nagyon várjuk, hogy itt nálunk is lejátszák, elméletileg a magyarok megvették. A többi ajánlott filmbe is belenézek majd.
  Üdv, Szilvi.

 5. Ajánlom figyelmedbe a vígjátékokat, azokat kihagytad a sorból. A Yalan dünya bemutat egy csomó tipikus török karaktert.
  A Bir erkek bir kadin érdekes megoldással (csak a két főszereplő látszik, a mellékszereplőknek csak egy-egy testrészét mutatják, és a hangjukat hallhatjuk) mutatja be egy fiatal házaspár mindennapjait. Ott van a Harem, ami a Muhtesem paródiája stb.

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s