Vendégváró finomságok: Töltött szőlőlevél és sajtos lepény


Három év kitartó keresés után megtaláltuk a város legízletesebb töltött szőlőlevelét (törökül: yaprak sarma) áruló kis boltocskát, ami a szomszéd épület aljában tálalható. Ha jól van megcsinálva, a vékony, olívaolajba áztatott mérgeszöld szőlőlevél és az abba csomagolt, mennyeien fűszerezett rizses töltelék szinte elolvad az ember szájában. Információink szerint egy török háziasszony készíti ezt az igen munka- és időigényes finomságot egy titkos, ősi recept alapján. 🙂

Török töltött szőlőlevél – Yaprak sarması

Ennek az ételnek kóstoltam már a kapros-rizses és a citromlével meglocsolt, húsos-rizses verzióját is, és szerintem mindegyik nagyon finom. Megbízható saját recepttel még nem szolgálhatok, és ha lenne, akkor sem adnám ki a kezeim közül. Hehe. Szóval most be kell, hogy érjétek a képekkel. Jó étvágyat!

Török töltött szőlőlevél – Yaprak sarması

A török konyha széles palettáját rengeteg féle börek, azaz sós lepény ékesíti: van krumplis, darált húsos, spenótos, sütőben készült, olajban kisütött, felgöngyölt és kiterített. Nekem a fehér sajtos (törökül: su böreği) a kedvencem, ami hidegen is kiváló. Mellesleg jól megy a töltött szőlőlevélhez is.

Török sajtos lepény - Su böreği

A su böreği (ejtsd: szu börei) felforralt tésztarétegei közé vajjal, néha petrezselyemmel is ízesített sajtot szórnak, majd az elkészült remekművet aranybarnára sütik. Mmmm.

Török sajtos lepény - Su böreği

Vendégváró finomságok: Töltött szőlőlevél és sajtos lepény” bejegyzéshez 2ozzászólás

  1. Szia Petra!
    A “legfinomabb” töltött szőlőlevélből nem ehettél, mert azt én készítettem a múlt héten:))))))))
    A lányom hozott Törökországból, Erbaa-ból levelet és abba az emlékeim szerint / én még csak egy görög ismerősömnél ettem ilyen finomságot/ + a töltött káposzta főzés rejtelmeit is felhasználva/ rittyentettem egy csoda jót. Darálthúsos-rizses töltelékkel, oregánóval fűszerezve, olívával locsolgatva…. Először azt gondoltam túl kevés lesz a levélke /40 dkg volt a csomagban, aztán a fele megmaradt.
    Nagyon ízlett a kóstolóknak, szerintem felvesszük az itthoni “étlapra”, bár tényleg macerás az apró levélkéket illesztgetni. Na de majd nyáron, terem saját szőlőlevél is.:))))))))))
    Gondolni fogok Rád!
    Arra a sós zöld mandulára azért még befizetnék……….:)))))))
    Tatli rüyalar!
    nyK

    • Szia!
      Most kíváncsivá és éhessé tettél, szégyelld magad! 🙂
      Nemrég sikerült megtudnom, hogy az itteni sarma-hoz İzmir-ből rendelik a fincsi leveleket. Már csak a receptet kell elcsennem… 🙂

Hozzászólás a(z) Nyikita bejegyzéshez Kilépés a válaszból