Ahol édes az élet: Mutatós török desszertek


Az úgynevezett gazdasági válság Törökországba való begyűrűzése után itt is felélénkültek a kis és nagyvállalkozások. Manapság is kb. félévente cserélődnek az emeletes házak aljában helyet kapó üzlethelyiségek bérlői, mi pedig mindig nagy érdeklődéssel várjuk, hogy az átépítés után milyen árengedmények és ingyenes promóciós termékek sülnek ki az aktuális helyből.

Nemrég fedeztük fel ezt a cukrászdaként is funkcionáló újonnan nyílt pékséget (törökül: fırın), ahová becsalogatott minket a friss péksütemények illata.

Mivel Törökországban vagyunk, természetesen nem maradhatnak el a darált pisztáciával megszórt, tejszínkrémmel (törökül: kaymak) ízesített vagy dióval töltött, cukorszirupban tocsogó baklava-hegyek.

Az itt dolgozó házaspár már ismer minket, ezért még azt is megengedték, hogy belessünk a hátsó helyiségbe, ahol épp sütésre várakoztak a már megkelt és szezámmaggal megszórt kör alakú perecek (törökül: simit).

Az itteni pékségekben szinte kivétel nélkül kínálnak ingyenes kóstolót. Ha szerencsések vagyunk, esetleg lerí rólunk a külföldiség, akkor belefuthatunk egy fényes papírba csomagolt, szemmel verés ellen védő gyöngyökkel (törökül: nazar boncuğu) díszített, törökös bonbonba.

Csokival és vaníliával töltött croissant-t azonban sajnos nem nagyon lehet találni, mert itt inkább a sós reggeli a divat. Persze ez nem jelenti azt, hogy az itteni választék kisebb lenne. Sőt. Az alábbi képeken láthatjátok a pulton és az üveg mögött katonásan sorakozó keménycukorkák, marcipángolyók, bonbonok, mini torták és aprósütemények színpompás hadát. Nyami.

Sok más vendéglátóhelyhez, bolthoz és puccos török otthonhoz hasonlóan ez a tágas pékség is barokkos hangulatú csillárokkal van díszítve. Azért az asztalokon helyett kapott, csinos, ezüstözött lábacskákon álló cukortartó sem semmi.

Ahol édes az élet: Mutatós török desszertek” bejegyzéshez ozzászólás

Szerinted? Szólj hozzá Te is!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s